Slovenská koaliční rošáda: skupina poslanců přejde k vládnímu partnerovi

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico Zdroj: ctk/AP

Slovenská vláda premiéra Roberta Fica si i po rozkolu uvnitř nejmenší koaliční strany Síť udrží většinu ve sněmovně. Pět z dosavadních sedmi poslanců Sítě, kteří v úterý oznámili odchod ze strany, se dnes dohodlo na spolupráci s další vládní stranou Most-Híd.

„Shodli jsme se na tom, že pětice poslanců vstoupí do (poslaneckého) klubu Most-Híd,“ řekl novinářům předseda strany Most-Híd Béla Bugár.

Neformální lídr zmiňované pětice poslanců, místopředseda sněmovny Andrej Hrnčiar po schůzce s Bugárem řekl, že jde o nejlepší řešení pro zachování stability koalice. Hrnčiar byl už v minulosti členem poslaneckého klubu strany Most-Híd, předloni se vzdal mandátu v souvislosti se založením Sítě.

Pět bývalých poslanců Sítě opustilo stranu, když se dostali do sporu s tehdejším předsedou strany a neúspěšným prezidentským kandidátem Radoslavem Procházkou. Stranu Síť budou nově ve sněmovně zastupovat pouze dva poslanci.
Bugár naznačil, že jeho strana bude mít zájem o křeslo ministra dopravy, které po volbách připadlo Síti a které obsadil nynější předseda této strany Roman Brecely.

Čtyřkoalice složená ze Směru-sociální demokracie (Směr-SD), stran Most-Híd, Síť a Slovenské národní strany, měla dosud ve 150členné sněmovně 81 poslanců. Čtyři nynější vládní strany sice získaly v březnových volbách 85 poslaneckých křesel, už krátce po volbách ale tři zvolení poslanci Sítě a jeden poslanec za Most-Híd opustili své mateřské strany na znamení nesouhlasu s jejich povolební spoluprací s Ficovou stranou Směr-SD, která předchozí čtyři roky vládla sama.

Vzniklou situací v Síti se podle Fica budou zabývat zástupci koaličních stran. „Mě zajímá, kolik poslanců je připraveno v parlamentu podporovat vládu. Vládní koalice v tomto duchu je stabilní,“ řekl Fico novinářům. Neuvedl ale, zda by Síť po změně poměrů v koalici mohla přijít o post ministra. Sám Brecely za možnou označil skutečnost, že se dnes naposledy zúčastnil jednání vlády coby ministr dopravy.