Slovenská vláda vylepšuje příjmy, více odvedou kuřáci i banky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Kuřáci na Slovensku si zřejmě připlatí a více peněz odvedou státu i banky. Vyplývá to z návrhů zákonů, které schválila slovenská vláda. Koaliční kabinet premiéra Roberta Fica naopak přerušil jednání o změnách v zákonu o dani z příjmů a o zvýšení zvláštního odvodu pro firmy z regulovaných sektorů ekonomiky. Podle Fica budou i tyto předlohy po dořešení technických detailů později schváleny.

Spotřební daň z cigaret a jiných tabákových výrobků by měla stoupnout ve dvou krocích, dohromady o zhruba osm až deset procent. To by se mělo projevit také ve zdražení cigaret v obchodech.

Vláda podpořila rovněž návrh na zachování bankovní daně do roku 2020 na stávající úrovni, ačkoliv dosavadní zákon počítá s jejím postupným odbouráváním. Původní sazba zvláštního odvodu ve výši 0,4 procenta klesla na současných 0,2 procenta z hodnoty vkladů klientů.

Zachování bankovní daně a zvýšení spotřební daně z tabáku by mohlo zvýšit příjmy státní pokladny o několika desítek milionů eur ročně.

Ministři naopak přerušili jednání o změnách zákona o dani z příjmů, jejichž součástí je připravované snížení sazby daně z příjmů právnických osob na 21 ze současných 22 procent a zdanění dividend. Vláda nerozhodla ani o zvýšení sazby zvláštní daně pro ziskové firmy z vybraných sektorů ekonomiky, jako například z odvětví energetiky, telekomunikací, pojišťovnictví a farmacie. Tato daň měla být zrušena na konci letošního roku, ministerstvo financí ale navrhlo prodloužit její platnost na neurčito a zároveň zdvojnásobit sazbu na 8,712 procenta ze zisku nad tři miliony eur (81 milionů korun).

„Chceme ještě vést jednání s firmami, kterých se dotýká tento odvod. Potvrzuji, že tento odvod bude schválen, řeší se jen technické detaily. Stejně se dotahují věci ohledně daně z dividend. Mohu potvrdit, že daně z dividend budou,“ řekl Fico.

Ekonomové další zvyšování daní kritizovali. Stát podle nich vybírá na daních a odvodech stále více peněz a navzdory tomu i nynější vláda posunula termín plánovaného dosažení vyrovnaného rozpočtu veřejných financí.