Slovenská opozice varuje, že Ficův balík přiškrtí ekonomiku

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Reuters

Na veřejnost pronikla pracovní verze uceleného balíku opatření, která mají ozdravit slovenské veřejné finance. Plán vlády Roberta Fica, o němž informoval deník Sme, obsahuje 22 kroků, jež mají hospodaření státu v příštím roce vylepšit o 2,3 miliardy eur. To je o 600 milionů více, než kolik je podle nynějších odhadů hospodářského růstu potřeba ke snížení deficitu rozpočtu pod tři procenta HDP, uvádí list.

Ficův kabinet čeká, že nejvíce – zhruba miliardu – získá na daních. V tom odborníci spatřují riziko. „V konečném důsledku stát nemusí na daních vybrat tolik, jako by vybral dnes, protože jde o skutečně velké zvýšení daní. A bude to mít negativní vliv na investiční přitažlivost Slovenska,“ varoval v rozhovoru s Hospodárskými novinami šéf Podnikatelské aliance Slovenska Robert Kičina.

Balík obsahuje ohlášené rušení rovné daně zavedením 25procentní sazby pro fyzické osoby vydělávající nad tři tisíce eur měsíčně. Daň z příjmu právnických osob má plošně vzrůst na 23 procent. Živnostníky čeká zvýšení minimálního vyměřovacího základu pro výpočet sociálních a zdravotních odvodů.

Omezí se možnost vykonávat práce na dohodu mimo pracovní poměr s výjimkou studentských brigád. Počítá se i s větším zdaněním cigaret a hazardu. Další peníze chce stát získat změnami v penzijním systému. Vláda také plánuje zachovat poplatky za veřejnoprávní televizi a rozhlas, jež zrušil kabinet Ivety Radičové.

Čtěte také:

Fico sklízí kritiku za nekonkrétní program

Fico opráší „jednotná roľnícká družstva“

Fico hledá práci mladým, hrozí fiasko

Do návrhu se hned pustila opozice. „Celý komplex opatření potvrzuje, že Robert Fico a Smer oklamali lidi na Slovensku. Není to o šetření na straně vlády, ale o škrcení ekonomiky, a tím hlavně živnostníků, malých podnikatelů a obyčejných lidí,“ míní lídr KDH Ján Figeľ.

Vybrané body Ficova ozdravného plánu

Zdanění bankovních vkladů lidí. Současný základ daně se rozšíří i o vklady podléhající zákonu o ochraně vkladů. Sazba odvodu 0,4 procenta bude stejná pro všechny typy bank a platná na celý základ odvodu. Do státní kasy tak má přitéct 125 milionů eur.

Dřívější zdanění cigaret.Zvýšení sazby daně z tabákových výrobků by se mělo přesunout z března 2013 na říjen 2012. Přínos pro stát je odhadován na 8,2 milionu eur.

Mimořádné odvody bank v letošním roce ve výši 0,093 procenta ze základu daně. Mají jít do zvláštního fondu, z kterého hodlá vláda financovat prorůstová opatření. Stát by tak měl získat 50 milionů eur.

Změny správních poplatků.Například v případě stavebního povolení by mělo být rozlišeno, zda jde o obchodní centrum, či rodinný dům. Rozlišovat se bude také v případě registračního poplatku za motorové vozidlo. Není jasné, o kolik si tím státní pokladna přilepší.

Zdanění regulovaných firem. Mimořádný dočasný odvod z podnikání v regulovaných odvětvích se týká například telekomunikačních operátorů, tepláren a plynáren, což by mělo vynést 200 milionů eur.

Vyšší zdanění hazardu. Na podzim se mají zvýšit odvody z některých hazardních her. Výnos bude záviset na konkrétních krocích, podle ekonomů by ale tak mohl stát získat až 50 milionů eur.