Slovenská stopka pro islám. Fico stupňuje strach a nenávist

Robert Fico

Robert Fico Zdroj: ctk

Slovenský premiér Robert Fico v prvním povolebním interview, zopakoval, že islám nemá na Slovensku místo. Opět odmítl i kvóty na přerozdělení migrantů v Evropské unii.

Fico pro slovenskou agenturu TASR zopakoval názor, že kvóty pro přerozdělení uprchlíků jsou nesmysl a nebude jej realizovat. Tento názor zastáváme celou dobu a podali jsme proti kvótám i žalobu“. Zároveň uvedl, že islám nemá na Slovensku místo.

„Vždyť jsme snad země, která nějak vznikla. Když mi chce někdo říkat, že Slovensko chce být multikulturní, že si tu každý bude dělat, co chce, že se tu budou měnit tradice a že se Slovensko změní, tak jde proti podstatě této země,“ dodal Fico s tím, že je povinností politiků hovořit o těchto věcech velmi jasně a otevřeně.

Slovensko se od července stává předsednickou zemí v Radě Evropské unie, takže bude předsedat i téměř 20 milionům muslimům, kteří v EU žijí. Premiér jim ale nyní vzkázal, že jejich víra u na Slovensku nemá místo

Šéf slovenské vlády znovu prohlásil, že nechce, aby na Slovensku vznikla ucelená muslimská komunita. „Nechci, aby tu bylo několik desítek tisíc muslimů, kteří si postupně začnou prosazovat svoje věci. Já jsem o tom hovořil několikrát s maltským premiérem, který mi řekl, že problémem není to, že přicházejí, ale to, že mění charakter země,“ řekl Fico.

Na premiérova slova ihned reagovala muslimská komunita na Slovensku. Ve svém prohlášení uvedla, že „je dobře integrovaná, finančně soběstačná a téměř bezproblémová“, a zdůraznila, že premiér před volbami slíbil, že bude chránit Slovensko. „My se ale rozhodně bezpečněji necítíme. Doteď se nás ani jednou výrazně nezastal. Opakovaně ale dělá pravý opak. Uráží muslimy a jejich víru a dokazuje, že ústavní princip ochrany vyznání asi pro muslimy neplatí,“ píše komunita ve svém prohlášení.

Vyjádření předsedy vlády podle muslimské komunity poškozuje nejen slovenské muslimy, ale i zájmy Slovenska jako suverénního státu, který si buduje své postavení na mezinárodní scéně, citoval z prohlášení list Pravda. „Slovensko se od 1. července stává předsednickou zemí v Radě Evropské unie, takže budeme předsedat i téměř 20 milionům muslimům, kteří v EU žijí. Premiér jim ale nyní vzkázal, že jejich víra u nás nemá místo,“ dodali slovenští muslimové.

==== ====