Slovenské nemocnice zřejmě opustí stovky sester, část zvažuje práci v Česku

Zdravotní sestra

Zdravotní sestra Zdroj: e15

Slovenské nemocnice na začátku příštího týdne opustí na 600 zdravotních sester, pokud se s nimi vláda v příštích dnech nedohodne. Odchod zmiňovaného počtu sester, které loni hromadně podaly výpovědi s cílem zlepšit své pracovní podmínky, způsobí, že zdravotnická zařízení nebudou schopna poskytovat pacientům odpovídající zdravotní péči. Ministerstvo zdravotnictví již dříve jejich požadavky odmítlo a uvedlo, že i po odchodu části pracovníků dokáže provoz nemocnic zajistit.

Hromadnými výpověďmi chtějí zdravotní sestry krátce před parlamentními volbami dosáhnout naplnění svých požadavků po vzoru lékařů, kteří si podobnou akcí v roce 2011 vymohli od státu zvýšení platů. Výpovědi zejména z větších nemocnic loni původně podalo více než 1000 zdravotních sester, několik set z nich si tento krok ale podle ministerstva mezitím rozmyslelo. Ve slovenských nemocnicích pracuje zhruba 13 tisíc zdravotních sester.

„Odmítáme tvrzení, že sestry v hromadných výpovědích odcházejí od pacientů. Bojují nejen za lepší vlastní pozici, ale i za lepší pozici pacientů. Jednaly jsme (s vládou) čtyři roky. Tato vláda nás ignorovala a naše připomínky nezapracovala,“ řekla šéfka Slovenské komory sester a porodních asistentek Iveta Lazorová. Dodala, že příští měsíc vyprší výpovědní lhůta další stovce zdravotních sester, které se přidaly k hromadným výpovědím.

Jednobarevná vláda sociálních demokratů premiéra Roberta Fica s nespokojenými zdravotními sestrami v uplynulých týdnech nejednala a splnění jejich požadavků neslíbila.

Zdravotní sestry ve velkých nemocnicích na Slovensku vydělávají i s příplatky kolem 1000 eur (27 tisíc korun) měsíčně, naopak mzdy sester v regionálních nemocnicích zaostávají za průměrnou mzdou

Podle Lazorové z nemocnic odejdou sestry ze specializovaných oddělení, jako jsou anesteziologicko-resuscitační oddělení, jednotky intenzivní péče nebo pooperační oddělení. „Víme velmi dobře, že už výpadek dvou nebo tří sester má často za následek znefunkčnění oddělení,“ řekla a doplnila, že ve slovenském zdravotnictví již v současnosti chybí 12.000 sester. Nejvíce sester by v rámci nynější protestní akce mělo odejít z velkých nemocnic v Prešově, Žilině a Trnavě.

Komora a odbory mají prý informace, že nespokojené slovenské zdravotní sestry dostaly pracovní nabídky ze zahraničí a že mnoho jich zvažuje práci v České republice. „Sestry se neobávají, že by si práci nenašly. Už jen to základní ohodnocení je (v Česku) důstojné,“ uvedla šéfka odborového sdružení zdravotních sester Monika Kavecká.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že navzdory protestní akci sester dokáže péči o pacienty zajistit. Kromě vzájemné spolupráce nemocnic má zdravotnickým zařízením pomoci více než 160 nově zaměstnaných sester.

K hromadným výpovědím přistoupily slovenské zdravotní sestry po schválení novely zákona ohledně odměňování pracovníků ve zdravotnictví, která prý nezohlednila jejich požadavky.

Ozývají se i učitelé

Nezamlouvá se jim například, že zákon se nebude vztahovat na všechny zdravotnické pracovníky a že mzdy nezohlední praxi. Ministr zdravotnictví Viliam Čislák už dříve řekl, že naplnění všech požadavků zdravotních sester by si vyžádalo dodatečných 135 milionů eur (3,65 miliardy korun).

Zdravotní sestry ve velkých nemocnicích na Slovensku vydělávají i s příplatky kolem 1000 eur (27 tisíc korun) měsíčně, naopak mzdy sester v regionálních nemocnicích zaostávají za průměrnou mzdou, která na Slovensku činí 859 eur (23 200 korun).

Kromě protestu zdravotních sester čelí Ficova vláda i tlaku učitelů, z nichž část zahájila tento týden časově neomezenou stávku za vyšší platy a více peněz do školství. Do stávky se ale zapojil jen zlomek škol. Nátlakové akce zdravotních sester a učitelů jsou na Slovensku největšími protesty svého druhu za současné vlády od jejího nástupu v roce 2012.

Milan Kubek: Ve zdravotnictví se nekrade víc než jinde