Slovenské opozici se nepodařilo odvolat premiéra Pellegriniho

Slovenský premiér Peter Pellegrini

Slovenský premiér Peter Pellegrini Zdroj: Reuters

Premiéři Peter Pellegrini a Andrej Babiš
Peter Pellegrini
Slovenský premiér Peter Pellegriny se svým čekým protějškem Andrejem Babišem
Peter Pellegrini
5
Fotogalerie

Slovenský premiér Peter Pellegrini podle očekávání přečkal hlasování parlamentu o vyslovení nedůvěry, byť koalice v uplynulých dnech přišla o těsnou většinu v Národní radě. Opoziční strany na prosazení svého návrhu neměly dostatek hlasů. Pro jeho odvolání bylo 62 ze 131 přítomných poslanců, proti se postavilo 66 poslanců. Tři se zdrželi hlasování.  

Pro vyslovení nedůvěry Pellegrinimu, a tím i celé vládě, hlasovalo 62 ze 131 přítomných poslanců. Proti návrhu se postavilo 66 poslanců a tři se zdrželi hlasování. K odvolání předsedy vlády byl zapotřebí souhlas nadpoloviční většiny ze všech 150 poslanců, tedy aspoň 76 hlasů.

Opozice ještě v srpnu navrhla svolat poslaneckou schůzi věnovanou vyslovení nedůvěry Pellegrinimu kvůli tomu, že se premiér nezasadil o odvolání náměstkyně ministra spravedlnosti Moniky Jankovské.

Jankovská byla podle médií v čilém kontaktu s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem, který čelí kromě jiného obvinění z objednání loňské vraždy novináře Jána Kuciaka. Jankovská komunikaci s Kočnerem popřela, v září ale oznámila rezignaci na funkci ve vedení ministerstva spravedlnosti. Předtím jí policie, stejně jako několika pracovníkům justice včetně soudců, zabavila mobilní telefon.

Poslanci jednali o návrhu vyslovit nedůvěru předsedovi vlády minulý pátek na mimořádné schůzi, která trvala více než deset hodin. Již předem přitom rozhodli, že hlasování se uskuteční až v pondělí dopoledne.

Slovenská koalice v uplynulých dnech přišla o těsnou většinu v Národní radě, když poslanecký klub menší koaliční strany Most-Híd opustili dva zákonodárci. S koalicí ale již dlouhodobě obvykle hlasuje několik z více než dvou desítek nezařazených poslanců.

V čele vlády Pellegrini loni vystřídal předsedu strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica, který z funkce premiéra odstoupil v zájmu řešení politické krize po vraždě novináře Kuciaka a jeho partnerky.

Pellegrini je místopředsedou Směru-SD, jež navzdory dlouhodobému poklesu popularity zůstala nejoblíbenější politickou stranou v zemi. Stávající tříčlenná koalice by podle průzkumů veřejného mínění potřebou většinu ve sněmovně již ale nezískala. Parlamentní volby na Slovensku jsou naplánovány na konec února příštího roku.