Slovensko a Polsko ruší zákaz dovozu a prodeje českých lihovin

V souvislosti s kauzou bylo zadrženo 19 podezřelých z Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje. Policie zatím v souvislosti s otravami metanolem obvinila 11 lidí, jde především o trestné činy související s ohrožením života a zdraví a nedovoleným podnikáním.  (Foto ČTK)

V souvislosti s kauzou bylo zadrženo 19 podezřelých z Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje. Policie zatím v souvislosti s otravami metanolem obvinila 11 lidí, jde především o trestné činy související s ohrožením života a zdraví a nedovoleným podnikáním. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Slovensko dnes v 17 hodin zruší zákaz dovozu a prodeje českých lihovin, který zavedlo před třemi týdny v reakci na sérii smrtelných otrav metanolem v Česku. Oznámil to ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek. Alkohol vyrobený od letošního roku bude muset mít zejména certifikát původu, přičemž Bratislava bude uznávat i doklady vydané v Česku. Prodej českého tvrdého alkoholu dnes povolilo také Polsko.

„Nový alkohol vyrobený po 27. září 2012 bude muset být výrazně označen nálepkou s datem výroby, číslem šarže a musí mít takzvaný rodný list,“ řekl Jahnátek. Podobná pravidla platí v Česku, které koncem minulého měsíce zmírnilo částečnou prohibici nařízenou kvůli metanolové aféře.

Na české lihoviny vyrobené od začátku letošního roku do 27. září budou platit přísnější pravidla. Kromě zmiňovaného označení a dokladu původu požadují slovenské úřady také doklad o nezávadnosti nápoje.

Prodávat alkohol z Česka dnes povolili také Poláci

Polsko dnes povolilo prodej českého tvrdého alkoholu, který v polovině září kvůli sérii smrtelných otrav metanolem v České republice zakázalo. Informovala o tom agentura PAP. Úřady nicméně varovaly před konzumací alkoholu podezřelého původu.

„Vzorky legálního alkoholu neobsahovaly metanol v koncentracích překračujících normy,“ prohlásil mluvčí hlavního hygienika Jan Bondar. Vysvětlil, že inspekce prověřila takřka 70 tisíc obchodů, zajistila přes 175 tisíc českých lahví s nápoji s obsahem alkoholu přes dvacet procent a provedla více než 600 chemických rozborů.

Testy sice metanol v několika případech potvrdily, vždy se ale jednalo o alkohol dovezený z Česka individuálně. Hygienici proto před nákupem alkoholu nejistého původu nadále varují.

V Polsku na následky otravy pančovaným alkoholem, který zřejmě pocházel z Česka, několik lidí. V České republice otravě podlehlo 28 lidí, několik dalších se potýká s vážnými zdravotními následky.