Slovensko chce posílit program přesídlování uprchlíků

migranti ilustrační

migranti ilustrační Zdroj: ctk

Slovensko v rámci svého dobrovolného příspěvku ke zvládnutí migrační krize v EU zvažuje posílit stávající program přesídlování uprchlíků, dále hodlá pomoci sousednímu Rakousku s náporem žadatelů o azyl a také přijmout rodiny s dětmi ze Sýrie. Informoval o tom slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák.

Bratislava se v EU řadí mezi největší kritiky povinného přerozdělování uprchlíků, záměr ohledně stanovení kvót na migranty státníci členských zemí unie minulý týden ale neschválili.

Slovensko podle Kaliňáka hodlá posílit stávající program přesídlování uprchlíků, kteří se na Slovensku připravují na život v cílové zemi, hlavně ve Spojených státech. Zatímco dosud šlo ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) o 300 osob ročně, nově by se tento počet mohl navýšit na 500 lidí. „Ve spolupráci s UNHCR můžeme za dva roky přesídlit asi tisíc lidí z uprchlických táborů v nejrizikovějších oblastech,“ uvedl ministr.

Kromě toho Slovensko plánuje poskytnout ubytování pro uprchlíky, kteří žádají o azyl v Rakousku a které již prý nemá dostatek ubytovacích kapacit. Migranti by na Slovensku měli pobývat během azylové procedury. Kaliňák zmínil také možnost vládní podpory slovenským charitativním organizacím, které hodlají pomáhat křesťanským rodinám ze Sýrie. V rámci těchto opatření by Slovensko mohlo pomoci asi stovce lidí, kteří by v zemi možná také získali azyl.