Slovensko láká vesmír, chce vstoupit do ESA

Evropská vesmírná agentura (ESA)

Evropská vesmírná agentura (ESA) Zdroj: Opplastet av Heidas, wikimedia commons (CC BY-SA 3.0)

Slovensko se chce stát členem Evropské vesmírné agentury (ESA). Podle ministerstva školství, které o vstupu do této mezivládní evropské organizace rozhodlo, získá Bratislava přístup ke strategickým informacím v oblasti kosmických aktivit a vývoje satelitních služeb. Slovensko se může stát plnohodnotným členem nejdříve po pěti letech, zatím bude mít status spolupracujícího státu. Členský příspěvek Slovenska je odhadován na 1,4 milionu eur (zhruba 39 milionů korun) ročně.

„Tyto peníze jsou ale dobrou investicí, neboť 85 procent z této sumy se garantovaně vrátí přes projekty našich vědců zpět do slovenské ekonomiky a samozřejmě, pokud se jim bude dařit, může se vrátit i mnohem více,“ uvedl slovenský ministr školství Juraj Draxler.

Česká republika již součástí ESA je, plnohodnotné členství Praha získala v roce 2008. V současné době Česko přispívá asi deseti miliony eur (asi 275 milionů korun), ještě před dvěma lety to byla dvojnásobná suma. Podle České kosmické kanceláře budou mít Češi kvůli nižším příspěvkům menší možnost podílet se na programech největší evropské výzkumné organizace.

Česko se aktuálně podílí na 13 programech ESA v oblasti telekomunikací, pozorování, navigace i vývoje nových přístrojů. Není zapojeno do výzkumu Marsu ani Měsíce.

Výprava Evropanů na kometu přes potíže splnila účel