Slovensko potvrdilo, že dočasně přijme 500 azylantů z Rakouska

Uprchlíci na řeckém ostrově Kos

Uprchlíci na řeckém ostrově Kos Zdroj: ctk/AP

Slovensko formálně potvrdilo, že dočasně poskytne ubytování až 500 uprchlíkům, kteří požádali o azyl v sousedním Rakousku. Příslušné memorandum podle agentury APA podepsali ve Vídni ministři vnitra obou zemí Robert Kaliňák a Johanna Miklová-Leitnerová.

Dohoda má pomoci Rakousku se zvládáním velkého množství běženců, kteří do země přišli v rámci velké migrační vlny směřující do Evropské unie zejména z Blízkého východu a severu Afriky. Podle Kaliňáka jde především o pomoc Rakousku s nedostatkem ubytovacích kapacit pro migranty.

Uprchlíci z Rakouska by měli být ubytováni v Gabčíkovu na jihu Slovenska, jež leží zhruba 60 kilometrů jihovýchodně od Bratislavy. Obyvatelé této obce, kde už byli utečenci ubytováni v minulosti, informaci přijali s nelibostí. Podle rakouské tiskové agentury má 250 uprchlíků z rakouského uprchlického tábora Traiskirchen dorazit na Slovensko v srpnu. Zbylých 250 má pak následovat v září.

„Pro Rakousko to znamená (dohoda) malou úlevu a skutečně velký signál solidarity Slovenska,“ ocenila po podpisu memoranda podle APA Miklová-Leitnerová přístup Bratislavy. Na základě dohody Slovensko poskytne azylantům ubytování a veškeré zajištění, včetně stravy. Rakousko, jemuž zůstane na starosti azylové řízení s těmito migranty, ponese náklady spojené s přepravou, lékařským zabezpečením a zajištěním bezpečnosti. Konkrétní částky ale Kaliňák ani Miklová-Leitnerová dnes neuvedli.