Slovensko se zapojí do programu EU na pomoc chudým

ilustrační foto

ilustrační foto

Slovensko s ročním zpožděním připravuje v rámci programu Evropské unie další kolo pomoci obyvatelům s nízkou životní úrovní. Úřady vypsaly výzvu pro humanitární a další organizace, které pomohou státu v distribuci balíčků s potravinami a hygienickými potřebami. Pilotní projekt potravinové pomoci chudým v roce 2011 za předchozí vlády Slovensko nezvládlo.

Evropská komise podle veřejnoprávního slovenského rozhlasu již dříve vyzvala Bratislavu a další členské země EU, aby bezodkladně začaly zmiňovanou pomoc poskytovat těm lidem, kteří ji potřebují. Zpoždění v přípravě projektu slovenské úřady zdůvodňovaly chybějícími prováděcími nařízeními a také snahou vyhnout se problémům, které provázely první podobnou akci před čtyřmi lety.

Na rozdíl od roku 2011, kdy slovenské úřady rozdávaly mouku a těstoviny, se obyvatelé odkázaní na pomoc v hmotné nouzi tentokrát bezplatně dostanou k většímu počtu výrobků. Distribuce potravinových balíčků se bude uskutečňovat dvakrát ročně s možností dalších dvou mimořádných dodávek. Balíčky s hygienickými potřebami, jako například s mýdlem či šampónem, dostanou vybrané skupiny obyvatel jednou ročně. První dodávky by se měly uskutečnit v březnu příštího roku.

Podle dřívějších informací slovenského ministerstva sociálních věcí hodnota programu dosáhne 65 milionů eur (1,8 miliardy korun), z toho většinu nákladů má proplatit EU. Počet obyvatel pětimilionového Slovenska, kteří jsou odkázaní na finanční pomoc státu, klesá. Letos v září dávku v hmotné nouzi pobíralo zhruba 120 tisíc lidí, což ve srovnání se stejným obdobím minulého roku představuje pokles o více než pětinu.

První kolo rozdávání potravin chudým se slovenským úřadům nezdařilo. Všechny připravené balíčky stát prostřednictvím nevládních organizací nedokázal rozdat ani v prodlouženém termínu a část z nich propadla. Samotný projekt tehdy provázela také kritika. Odbory označily akci za urážku lidské důstojnosti a sociální demokraté (Směr-SD) nynějšího premiéra Roberta Fica ještě z opozičních lavic zase přirovnali program k rozdělování potravin v nejchudších afrických zemích.

Slovenský úřad navrhl sterilizaci pro chudé zdarma. Čelí kritice