Slovensku se daří, nezaměstnanost klesla na nová minima

výroba aut na Slovensku (ilustrační foto)

výroba aut na Slovensku (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

(ilustrační snímek)
Česká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se svým slovenským protějškem Jánem Richterem
3
Fotogalerie

Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v červnu snížila na 6,90 procenta ze 7,35 procenta v předchozím měsíci.

Poprvé od vzniku státu v roce 1993 se tak dostala pod sedm procent. Vyplývá to z dnešních údajů slovenského ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které v zemi řídí úřady práce.

"Výsledky jsou ještě lepší, než jsme očekávali před několika měsíci," uvedl slovenský premiér Robert Fico. Upozornil, že je prostor k poklesu míry nezaměstnanosti ke zhruba šesti procentům.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, se na pětimilionovém Slovensku v červnu proti květnu snížil o 12 394 na 187 997 lidí. V meziročním srovnání ubylo 68 618 nezaměstnaných.

Podniky působící na Slovensku v poslední době upozorňují na problémy se získáváním zaměstnanců. Svaz slovenského automobilového průmyslu například uvedl, že toto odvětví bude v příštích dvou až třech letech potřebovat asi 14 tisíc nových pracovníků, uvedla agentura Reuters.

Automobilový průmysl je klíčovým motorem slovenské ekonomiky, jejíž růst v prvním čtvrtletí dosáhl 3,3 procenta. Příští rok, kdy na Slovensku zahájí provoz továrna britské automobilky Jaguar Land Rover, by měl hospodářský růst podle Reuters dosáhnout 4,2 procenta.