České firmy řeší nedostatek pracovníků zaměstnáváním cizinců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Firmy v České republice řeší nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců mimo jiné i nabíráním cizinců. Podle ČSÚ jde nejčastěji o Slováky a Ukrajince. To potvrzuje i šetření personální agentury Grafton Recruitment, podle které jde především o Slováky, a to díky jejich vysoké kvalifikovanosti a neexistující jazykové bariéře. Nejčastěji jsou zaměstnáváni ve zdravotnictví, ve výrobě a v podnikových službách.

Slováky k nám táhne možnost vyššího výdělku, fakt, že se snadno domluví, různorodost pracovních příležitostí a stabilnější ekonomické prostředí, než je v jejich rodné zemi.

„Mladí lidé ze Slovenska sem často přichází už během studií a po promoci zde logicky zůstávají. Jejich bezproblémovému zařazení na tuzemský pracovní trh je nakloněná i česká legislativa, díky které se uchazeč o práci ze Slovenska může prokázat jen občanským průkazem. Při pohovorech bývají slovenští uchazeči ambiciózní a oproti ostatním cizincům mají výhodu, že rozumí českému jazyku, dále mají často lepší jazykovou vybavenost než Češi. Oproti tomu hendikepem Slováků může být neznalost českého jazyka v písemné podobě,“ uvádí Martin Ježek, obchodní ředitel Grafton Recruitment.

Podle Statistického úřadu SR v České republice pracuje 25 % všech Slováků pracujících v zahraničí. Nejčastěji Slováci tedy odchází za prací do Čech, dále pak do Rakouska a Německa. Nezaměstnanost na Slovensku aktuálně dosahuje 7,35 %.

Co se týče oborovosti, jde o široké spektrum. Slováci u nás pracují ve stavebnictví a řemeslných pracích, ve zdravotnictví, průmyslu nebo v centrech sdílených služeb. Ani absolventi vysokých škol nepřijdou zkrátka.

Podle Grafton Recruitment platí, že za atraktivnější pracovní prostředí považují Slováci vedle Prahy oblasti v blízkosti slovenských hranic. Naopak práce v Ústeckém, Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji je pro ně méně populární.