Slovenský exministr financí bude řídit resort dopravy

Ministr Počiatek zamíří na resort dopravy

Ministr Počiatek zamíří na resort dopravy Zdroj: Profimedia.cz

Budoucí slovenský premiér Robert Fico potvrdil, že předsedu Křesťanskodemokratického hnutí Jána Figeľa nahradí ve funkci ministra dopravy Ján Počiatek. V předchozí Ficově vládě řídil rezort financí, nyní může zkušenosti zúročit při čerpání eurofondů.

Lídr Smer-SD připustil, že strana původně uvažovala o zřízení nového postu místopředsedy vlády, který by měl unijní zdroje na starosti. „Ale uvědomili jsme si, že nejvýznamější operační program je Doprava a zdálo se nám účelné ponechat centrální koordinační jednotku na ministerstvu dopravy a nominovat člověka, jenž má možnosti a schopnosti, jak akcelerovat čerpání eurofondů,“ vysvětlil Fico. Z březnových statistik vyplývá, že využívání tohoto programu se příliš nedaří, Slovensko dosud vyčerpalo jen 23 procent z více než tří miliard eur.

Ministrem práce se pravděpodobně stane generální manažer Smeru-SD Ján Richter. Otazník visí nad Jánem Valkem, zmiňovaném v souvislosti s rezortem hospodářství. Dosluhující premiérka Iveta Radičová před jeho jmenováním varovala prezidenta Ivana Gašparoviče. Podle ní totiž selhal ve funkci ředitele Jaderné a vyřazovací společnosti (JAVYS). Mluvčí prezidenta uvedl, že Gašparovič bude Ficovy nominace respektovat.

Pochvalu odborníků naopak sklidila zpráva, že se ministrem spravedlnosti stane nestraník a dosavadní předseda advokátní komory Tomáš Borec. Fico se včera sešel se „sociálními partnery“, kteří mají ovlivnit programové prohlášení. Zaměstnavatelé, zaměstnanci, zástupci obcí a měst, akademická obec a církve dostali deset dní na předložení svých priorit.