Fico se s nikým nedohodl, sestavuje vládu sám

Robert Fico během předčasných voleb

Robert Fico během předčasných voleb Zdroj: E15 Anna Vackova

Vítěz slovenských voleb Robert Fico dle očekávání na oficiálním jednání nepřemluvil žádného z lídrů dalších stran k vládní spolupráci. „Smer-SD bude jako jediná strana sestavovat vládu Slovenské republiky. Sestavit dvojkoalici se ukázalo jako nemožné,“ řekl novinářům. Prezident Ivan Gašparovič ho tímto úkolem včera formálně pověřil. Kabinet chce jmenovat po první schůzi parlamentu, jež se má konat 4. dubna.

Fico uvedl, že ministerstva zahraničí a hospodářství nepovedou straníci. Na post šéfa diplomacie by se mohl vrátit Miroslav Lajčák. „Jestli poví ano, bude to velký přínos pro Slovensko,“ poznamenal lídr Smeru. Jeho straničtí zástupci Robert Kaliňák a Marek Maďarič už mají podle některých zdrojů jisté rezorty vnitra a kultury. Další místopředseda partaje Pavol Paška se má stát novým šéfem Národní rady.

Budoucí premiér oznámil, že nevládním stranám přenechá dva posty místopředsedů rady. Dosud měla opozice pouze jednoho, kterým byl právě Fico. Počet šéfů parlamentních výborů, které jí připadnou, prý zůstane stejný jako nyní.

Nabídka místopředsednických křesel vyvolala mezi poraženými uskupeními první povolební roztržku. Na základě výsledků hlasování by je měly obsadit Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) Jána Figeľa a Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igora Matoviče (OLaNZ). Jenže velký zájem o toto místo má Most-Híd Bély Bugára. „Poukazování na matematické počty panem Matovičem odmítám. Kdyby jen trochu přemýšlel a použil svůj mozkový potenciál, aby neurážel poslance minimálně poslední rok a půl, tak by bylo dnes reálné, aby tento post získali jeho lidé. Ale to je nereálné,“ prohlásil Bugár.

„Je to druhá největší opoziční strana. Myslíme, že není o čem diskutovat,“ podotkl naopak na adresu OLaNZ předseda Svobody a Solidarity Richard Sulík. Matovič tvrdí, že veškerá snaha je marná, protože se Bugár už dohodl s Ficem na tom, že uchazeče Obyčejných lidí nepodpoří. On sám prý kandidovat nechce.

Fico se s ostatními lídry bavil i o dalších krocích. Shodli se prý například v otázce poslanecké imunity. „Panuje shoda na tom, že pokud jde o uvalení vazby na poslance, bude potřebný souhlas parlamentu. Ale samotná imunita bude zrušená, tedy orgány činné v trestním řízení budou moci bez souhlasu Národní rady zahájit trestní stíhání,“ sdělil předseda Smeru. Co se týče dosud nejmenovaného generálního prokurátora, chce vyčkat na výrok Ústavního soudu.