Slovenský exministr se brání obvinění v kauze Gorila

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

První stíhaný v korupční kauze Gorila, slovenský exministr hospodářství Pavol Rusko, se považuje za politickou oběť. Na tiskové konferenci včera prohlásil, že za údajně nevýhodnou privatizaci Paroplynového cyklu (PPC) z roku 2004 nemůže. Kvůli obvinění z podvodu, oznámeného minulý týden, plánuje podat stížnost.

Rusko popřel informace ze spisu Gorila, podle kterých prý dostal od Penty za privatizaci PPC úplatek 60 milionů slovenských korun (zhruba dva miliony eur). Uvedl, že v době prodeje státního podílu patřilo 90 procent PPC Fondu národního majetku.
Tvrdí, že mohl ovlivnit pouze osud zbývajících deseti procent, které před prodejem tehdy uchránil.

„Co jsem měl pod palcem já, se neprodalo. V říjnu 2007 se akcie nakonec prodaly za 600 milionů korun, tedy za trojnásobek ceny, za jakou bych je musel prodat v době, kdy to ode mne žádala vláda,“ konstatoval. „Takže já jsem podvodník, který zachránil 400 milionů korun a kterému dnes hrozí 12 let vězení. To jsou praktiky padesátých let,“ dodal.

Někdejší šéf rezortu hospodářství také podotkl, že je obviněný kvůli tomu, že nepředložil vládě analýzu o nevýhodnosti prodeje. Podle něj mu ji ale vláda stejně nařídila vypracovat až poté, co bylo o prodeji rozhodnuto. Materiál by nic nezměnil, poznamenal. Rusko také naznačil, za čí oběť se dlouhodobě považuje. Za vším podle něj stojí Křesťanskodemokratické hnutí (KDH). „V době, kdy jsem působil v politice, mě obvinili ze šesti trestných činů. Vždy jsem se o nich dozvěděl po telefonu od novinářů a všechny byly nakonec smeteny ze stolu. Za každého z nich byl v čele rezortu vnitra n–ominant za KDH,“ líčil Rusko novinářům.