Slovenský ministr kultury Maďarič oznámil demisi, kvůli vraždě Kuciaka

Marek Maďarič

Marek Maďarič Zdroj: profimedia.cz

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič oznámil demisi. Na tiskové konferenci řekl, že se nedokáže vyrovnat s tím, že za jeho působení v ministerském postu byl zavražděn novinář. Reportér portálu Aktuality.sk Ján Kuciak a jeho partnerka byli zastřeleni minulý týden a policie za nejpravděpodobnější motiv dvojnásobné vraždy označila novinářovu investigativní práci.

"Z věcného hlediska má z vlády nejblíže k médiím právě ministerstvo kultury. Potom, co se stalo, si nedovedu představit, že budu klidně sedět v křesle ministra. Mé rozhodnutí souvisí s vraždou novináře," řekl Maďarič. Dodal, že demisi předá prezidentovi Andreji Kiskovi zřejmě v pondělí.

Maďarič zastával post ministra kultury i v předchozích dvou vládách současného premiéra Roberta Fica, a to v letech 2006 až 2010 a 2012 až 2016. Maďarič řekl, že po odchodu z ministerského postu hodlá vykonávat mandát poslance, za kterého byl zvolen v předloňských volbách na kandidátce nyní nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD), jejíž předsedou je Fico.

Slovenská opozice v souvislosti s vraždou novináře vybídla k odchodu ministra vnitra a policejního prezidenta, demisi Maďariče nepožadovala. Lídr opozičního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Igor Matovič v reakci na Maďaričovo oznámení demise uvedl, že deset let kryl zločiny Směru-SD a že jeho demisi považuje za pozdní projev svědomí.

Loni v prosinci Maďarič rezignoval na post místopředsedy Směru-SD. Učinil tak po krajských volbách, ve kterých strana zaznamenala značné ztráty. Maďarič tehdy řekl, že v krajských volbách neuspěli nejen kandidáti Směru-SD, ale strana jako taková.

V mediích byl Maďarič označován za politického stratéga Směru-SD, jehož vliv na chod strany se prý ale postupně snižoval. V minulosti měl Maďarič ve straně na starosti například předvolební kampaně.

Maďarič po nástupu současné koaliční vlády do úřadu neprosadil zvýšení takzvaných koncesionářských poplatků, z nichž je financován veřejnoprávní rozhlas a televize RTVS. Proti návrhu se postavila koaliční Slovenská národní strana, byť zlepšení financování RTVS kabinet slíbil ve svém programovém prohlášení.