Slovenský tisk spekuluje o Ficovi jako nástupci Barrosa v EK

Barroso, Fico

Barroso, Fico Zdroj: profimedia.cz

Slovenský premiér Robert Fico je podle slovenského listu Hospodárske noviny jedním z možných kandidátů na příštího předsedu Evropské komise. Strana evropských socialistů (PES) prý zvažuje, že na post šéfa EK navrhne Fica nebo současného předsedu Evropského parlamentu Martina Schulze.

„Ve straně evropských socialistů se nejvíce hovoří o Robertu Ficovi a Martinu Schulzovi,“ cituje list místopředsedkyni evropských socialistů a slovenskou europoslankyni za Ficovu stranu Směr-sociální demokracie Katarínu Neveďalovou. Současnému šéfovi EK José Manuelu Barrosovi skončí mandát v roce 2014.

Fico prostřednictvím svého mluvčího reagoval ujištěním, že hodlá zůstat na Slovensku. V zemi se spekuluje, že za dva roky by se mohl ucházet o úřad hlavy státu.

Letos Fico dovedl sociální demokraty k přesvědčivému vítězství v předčasných parlamentních volbách na Slovensku, po kterých strana sestavila jednobarevnou vládu.

Předsedu EK nominuje ; kandidáta pak schvaluje Evropský parlament. V něm mají nejsilnější postavení lidovci následování frakci socialistů.