Slovinsko přerušilo vlakové spojení s Chorvatskem, bojí se přívalu migrantů

Vlaky s migranty (ilustrační foto z Maďarska)

Vlaky s migranty (ilustrační foto z Maďarska) Zdroj: ctk/ap

Slovinsko na celý dnešek zastavilo železniční spojení s Chorvatskem kvůli hrozícímu přívalu migrantů, kteří přes Chorvatsko míří dál na Západ. Lublaň také dala najevo, že nemá v úmyslu přistěhovalcům, kteří už dorazili na hranice, usnadnit vstup na slovinské území.

Premiér Miro Cerar v prohlášení, které v noci odvysílala státní televize, zdůraznil, že do Slovinska budou smět přijít jen osoby, které „vyhovují kritériím Evropské unie“. Jeho vláda už ve čtvrtek zavedla na příštích deset dní hraniční kontroly.

Cerar ve čtvrtek řekl, že jeho země přijme žadatele o azyl, ale nehodlá vytvořit „koridor“ pro uprchlíky, aby mohli přes Slovinsko přejít do Rakouska. Kritizoval přitom prohlášení vládních činitelů v Záhřebu, že Chorvatsko umožní běžencům pokračovat v cestě do západní Evropy přes Slovinsko a Maďarsko.

Železniční spoje v Česku zastavení vlakové dopravy mezi Slovinskem a Chorvatskem neovlivní. České dráhy podle své mluvčí Radky Pistoriusové jezdí v tomto směru jen do Vídně, Štýrského Hradce a Budapešti.

Lublaň vlakovou dopravu s Chorvatskem přerušila poté, co ve čtvrtek na hraničním přechodu Dobova zastavila vlak, v němž bylo 150 uprchlíků, z nichž jen někteří splňovali podmínky pro další cestu. Toto opatření pak prodloužila na dnešek. Slovinci hrozí, že budou „ilegální migranty“ vracet do Chorvatska.

Slovinsko už na hranicích s Chorvatskem posílilo přítomnost policie. To platí zejména o hlavním silničním přechodu mezi oběma zeměmi Obrezje, kam podle AFP během dopoledne dorazily skupinky migrantů.

Několik kilometrů severněji střeží desítky policistů i přechod Dobova. Na druhé, chorvatské straně v městečku Harmica se shromáždily desítky lidí doufajících, že najdou způsob, jak překročit hranice schengenského prostoru volného pohybu, jehož je Slovinsko na rozdíl od Chorvatska členem.