Složité předávání moci v Polsku skončilo. Tuskova vláda složila přísahu

Přísaha nové polské vlády: prezident Andrzej Duda a premiér Donald Tusk

Přísaha nové polské vlády: prezident Andrzej Duda a premiér Donald Tusk Zdroj: Reuters

Donald Tusk slaví, jeho vláda získala v polském Sejmu důvěru
Donald Tusk se raduje, Sejm ho pověřil sestavením nové vlády (11.12.2023)
Donald Tusk se raduje, Sejm ho pověřil sestavením nové vlády (11.12.2023)
Donald Tusk se raduje, Sejm ho pověřil sestavením nové vlády (11.12.2023)
5
Fotogalerie

Nový polský premiér Donald Tusk složil přísahu do rukou prezidenta Andrzeje Dudy. Završil se tak zdlouhavý proces sestavování nové vlády po volbách, v nichž sice zvítězila konzervativní a dosud vládní strana Právo a spravedlnost, nedokázala ale sestavit koalici. Poté, co dostal možnost sestavit vládu lídr opozice Tusk, obratem sestavil novou vládu a získal důvěru poslanců. Tusk dříve řekl, že jeho vláda bude usilovat o mobilizaci Západu na pomoc Ukrajině.

Tusk a jeho ministři přijeli k prezidentskému paláci autobusem v bílé a červené barvě polské vlajky a s nápisem: "Děkujeme ti, Polsko!". Vítali je jásající příznivci

Úterní jednání Sejmu narušil incident, kdy poslanec ultrapravicové Konfederace Grzegorz Braun hasicím přístrojem zhasil židovský svícen menoru hořící v předsálí parlamentního sálu. Ze schůze ho vedení dolní komory následně vyloučilo, neúčastnil se tak hlasování o vyslovení důvěry vládě. To se kvůli Braunově činu o nějaký čas opozdilo.

Zákonodárci stran nové polské koalice výsledek hlasování přijali skandováním „Donald Tusk“. Vládu tvoří Tuskova proevropská Občanská koalice, středová Třetí cesta a Nová levice.

Donald Tusk se raduje, Sejm ho pověřil sestavením nové vlády (11.12.2023)Donald Tusk se raduje, Sejm ho pověřil sestavením nové vlády (11.12.2023)|Reuters

V říjnových parlamentních volbách zvítězilo Právo a spravedlnost vedené Jaroslawem Kaczyńským, v Sejmu však získala většinu Tuskova Občanská koalice společně se středovou Třetí cestou a Novou levicí, které tvoří současný kabinet. Duda nejprve pověřil sestavením vlády nyní už bývalého ministerského předsedu Mateusze Morawieckého, poslanci však jeho kabinet nepodpořili.

Duda je blízkým spojencem PiS a analytici očekávají, že může Tuskovu kabinetu komplikovat uskutečnění některých bodů volebního programu. Strany nové koalice si jako prioritu vytkly obnovení principů právního státu v Polsku, kvůli jejichž porušování vedla s Varšavou v uplynulých letech spory Evropská komise.