Snížení ratingu hrozí už i Německu

ilustrační foto

ilustrační foto

Mezinárodní ratingová agentura ratingová agentura Standard & Poor's varovala, že by kvůli dluhové krizi mohla snížit rating 15 zemím eurozóny. Německu, Rakousku, Belgii, Finsku, Nizozemsku a Lucembursku hrozí snížení až o jeden stupeň, ostatním zemím, včetně Francie, dokonce až o dva, uvedla agentura Reuters. Varování se netýká Řecka, jehož rating už je ve spekulativním pásmu, a Kypru, jehož rating S&P začala prověřovat už dříve.

S&P přeřadila země do režimu pozorování s negativním výhledem kvůli „systémovému tlaku“, kterému eurozóna čelí v souvislosti s dluhovou krizí. Tlak podle agentury vytváří několik vzájemně provázaných faktorů: trhy požadují vyšší rizikové prémie u státních dluhopisů, než by odpovídalo ratingu zemí, mezi evropskými politiky panují rozpory ohledně řešení krize a roste riziko hospodářské recese v eurozóně jako celku. Podle S&P je pravděpodobnost hospodářského propadu celé eurozóny v příštím roce 40 procent.

„Jsme toho názoru, že slabý pokrok, jehož ve snaze zabránit dalšímu šíření finanční krize evropští lídři prozatím dosáhli, může být odrazem strukturálních nedostatků v rozhodovacím procesu v zemích eurozóny a Evropské unie,“ sdělila agentura podle listu Financial Times vládám zemí, jimž hrozí snížení ratingu.

Agentura ratingy sníží v případě, že revize známek experty S&P nepřesvědčí, že si evropské země stále zaslouží hodnocení na současném stupni.

Finanční trhy jsou teď částečně připraveny na případné snížení ratingu Francie, i když i to by patrně způsobilo problémy. Málokdo ale čekal, že o nejvyšší rating AAA by mohlo přijít i Německo.

Financial Times zprávu umístil na web až po dlouho po ukončení obchodování na evropských trzích. Evropské akcie tak už na ni nestačily reagovat. Akcie ve Spojených státech ale zamířily okamžitě dolů a odepsaly velkou část zisků, které do té doby měly. Dow Jonesův index tak zisk kolem 1,6 procenta, který měl ještě v první polovině obchodování, omezil jen asi na 0,3 procenta. Ropa dokonce oslabila. Evropská měna večer oslabila pod hranici 1,34 dolaru za euro.

Režim pozorování s negativním výhledem znamená, že agentura zahájí proces revize ratingových známek. Zda je nutné ratingy snížit, to by měla agentura oznámit nejpozději do tří měsíců. Agentura podle FT vládám zmíněných šesti zemí oznámila, že revizi zahájí „co nejdříve“ po klíčovém summitu lídrů eurozóny, který bude na konci tohoto týdne.