Snowden zřejmě opustí letiště, nevylučuje žádost o ruské občanství

Snowden by mohl už brzy opustit letiště v Moskvě

Snowden by mohl už brzy opustit letiště v Moskvě

Bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden by mohl brzo opustit moskevské letiště. Prohlásil to jeho advokát s tím, že Snowden zřejmě zůstane nějaký čas v Rusku. Prý nevylučuje žádost o ruské občanství.

Snowden v úterý požádal o dočasný ruský azyl, na což Spojené státy reagovaly tím, že by měl být vyhoštěn ze země a souzen za špionáž. Uprchlíkův advokát Kučerena vyslovil dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters přesvědčení, že Američan bude moci opustit neutrální zónu na Šeremeťjevu do týdne.

Snowden zřejmě stráví nějaký čas v Rusku, nevylučuje prý žádost o ruské občanství. Podle svého advokáta se domnívá, že cesta do Latinské Ameriky by nemusela být bezpečná kvůli snahám Spojených států zajistit jeho vydání.

Agentura RIA Novosti v úterý napsala, že jakmile Snowden dostane speciální osvědčení o předběžném přijetí své žádosti k posouzení, bude moci svobodně cestovat po Rusku. Stát by se tak mohlo už během pěti dnů, zatímco vyřizování žádosti může trvat až tři měsíce. V případě zamítnutí žádosti se Snowden ještě bude moci postupně odvolávat k soudům různých instancí. Až do jejich konečného rozhodnutí nebude smět být vyhoštěn.

Ruský prezident Vladimir Putin v této souvislosti prohlásil, že vzájemné vztahy Ruska a Spojených států jsou důležitější než spory o aktivity tajných služeb.