Sobotka nebrání Zemanově cestě do Moskvy. Padlí za Putina nemohou, tvrdí

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Vláda nebude prezidentu Miloši Zemanovi bránit v jeho cestě do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) to uvedl po schůzce s prezidentem. Proti Zemanově účasti na květnové oslavě se stavěla zejména ODS, podle níž by vláda neměla krýt náklady na tuto cestu.

„Já jako premiér, ani jako vláda nebudeme problematizovat účast prezidenta republiky při této konkrétní slavnostní příležitosti v Moskvě,“ řekl Sobotka. Již dříve uvedl, že ruští vojáci, kteří padli při osvobozování Československa, nemohou za politiku současného ruského prezidenta Vladimira Putina. Odmítnutí účasti na oslavě by stejně jako prezident považoval za urážku padlých. Opět ale zdůraznil, že Zemanova cesta do Moskvy nic nemění na postoji jeho kabinetu k ukrajinské krizi, který je shodný s postojem Evropské unie.

Podle poslankyně Miroslavy Němcové (ODS) ale akce v Normandii a v Moskvě nelze porovnávat. „V Normandii se vzpomínalo na 'Den D', na vylodění spojenců: Velké Británie, Kanady a USA. Žádna z těchto zemí neporušuje mezinárodní právo jako Rusko,“ napsala v dnešním prohlášení.

Sobotka již dříve uvedl, že ruští vojáci, kteří padli při osvobozování Československa, nemohou za politiku současného ruského prezidenta Vladimira Putina. Odmítnutí účasti na oslavě by stejně jako prezident považoval za urážku padlých. Opět ale zdůraznil, že Zemanova cesta do Moskvy nic nemění na postoji jeho kabinetu k ukrajinské krizi, který je shodný s postojem Evropské unie.

ODS vyzvala vládu, aby Zemanovu cestu neplatila

Poslankyně ODS Miroslava Němcová v pondělí premiéra vyzvala, aby se Zemanem o jeho cestě do Moskvy ještě jednal. Poukazovala na to, že oslav se zúčastní i severokorejský diktátor Kim Čong-un.

Rusko podle ní navíc není v současné době důstojným místem pro takovou oslavu, protože na Ukrajině porušuje mezinárodní právo a ohrožuje bezpečnost v Evropě. Vyzvala Sobotku k tomu, aby v případě, že Zeman na oslavu pojede, vláda nekryla náklady na tuto cestu.

Moskevské oslavy se rozhodla bojkotovat řada západních státníků, dnes se k nim přidal i slovenský prezident Andrej Kiska. Protestují tak proti ruské anexi Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje východoukrajinským povstalcům. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov naopak v úterý oznámil, že oslav se zúčastní zástupci Řecka, Srbska a Číny.

Slovenský prezident Kiska nepojede do Ruska na oslavy konce války
Slovenský prezident Andrej Kiska se v květnu v Moskvě nezúčastní oslav 70. výročí konce druhé světové války. Své rozhodnutí zdůvodnil situací na Ukrajině a také tím, že Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym. Iinformoval o tom tiskový odbor prezidentské kanceláře. Do Moskvy se naopak chystá český prezident Miloš Zeman.
„Vzhledem k událostem na Ukrajině a na Krymu se nechci zúčastnit oslavy síly armády na vojenské přehlídce, ale chci si připomenout ty, kteří si to od nás zaslouží nejvíce - vojáky padlé ve druhé světové válce,“ řekl Kiska v Bardejově během své pracovní cesty na východním Slovensku.