Soud definitivně osvobodil kontroverzního politika Wilderse

Geert Wilders je nevinný, šlo prý o veřejnou debatu.

Geert Wilders je nevinný, šlo prý o veřejnou debatu. Zdroj: ctk

Nizozemský soud dnes zprostil šéfa krajní pravice Geerta Wilderse obvinění, že svými prohlášeními podněcoval nenávist k muslimům. Také v ostatních bodech obžaloby byl zproštěn obvinění. Tento rozsudek se očekával poté, co se i žalobci přiklonili k názoru Wildersovo stíhání zastavit.

„Byl jste zproštěn všech bodů obžaloby, za něž jste byl stíhán,“ prohlásil podle AFP soudce Marcel van Oosten během veřejného líčení. Rozsudek je právoplatný, odvolání proti němu není možné poté, co zproštění doporučila i prokuratura. Oznámila to mluvčí amsterdamského soudu Polly van Dijková.

„Není to jen mé osobní vítězství, je to velké vítězství svobody vyjadřování,“ řekl Wilders médiím po odchodu od soudu. „Dokud budu žít, budu se svobodně vyjadřovat,“ dodal. „Znamená to, že kritizovat islám je legální,“ zdůraznil Wilders anglicky pro přítomné zahraniční novináře.

Sedmačtyřicetiletý politik se přitom zaštiťoval svobodou projevu a tvrdil, že nikdy nepřekročil rámec zákona. Pokud by ale byl uznán vinným, hrozil mu až rok vězení a 7600 eur (asi 185.000 korun) pokuty.

Soud: V kauze Wilders šlo prý o veřejnou debatu, nikoliv o trestný čin

Proces byl zahájen loni 4. října a koncem měsíce byl přerušen poté, co Wilders obvinil soudce ze zaujatosti a požadoval jejich výměnu. Noví soudci proces obnovili 30. března. Wilders byl obviněn ze štvaní proti muslimům a souběžně také z diskriminace a urážky. Mimo jiné veřejně přirovnal posvátnou knihu islámu - korán - k publikaci Můj boj (Mein Kampf) vůdce nacistického Německa Adolfa Hitlera nebo označil islám za fašistickou ideologii teroristů. V krátkém filmu Fitna (Rozvrat) zase propojil záběry z teroristických útoků s recitací veršů z koránu.

Podle soudce byla některá Wildersova prohlášení „zraňující, šokující nebo i útočná“ a tedy na hraně zákona, byla však učiněna v kontextu veřejné debaty o multikulturalismu a integraci muslimů, proto je nelze považovat za trestný čin. Soud se přitom opřel o jiné, precedenční rozhodnutí nizozemského Nejvyššího soudu.

K názoru, že trestný čin spáchán nebyl, dospěla už dříve i prokuratura. Na konci května se přiklonila k názoru, že sporné výroky, které Wilders pronesl, jsou sice tvrdou kritikou islámu, ale nebyly vysloveny vůči muslimům, tedy proti lidem, ale proti islámu. Proto prý nejsou podle nizozemských zákonů trestné; ideologii a náboženství kritizovat lze.

Proces přitahoval pozornost veřejnosti v tradičně liberální nizozemské společnosti nejen kvůli Wildersovu srovnání islámu s nacismem, ale i kvůli trvalému růstu vlivu jeho Strany pro svobodu (PVV), upozorňuje agentura Reuters. PVV je už třetí nejsilnější formací v zemi a podporuje menšinovou vládu křesťanských demokratů a liberálů výměnou za vládní kroky proti přistěhovalectví. Má 24 mandátů ve 150členném parlamentu.