Soud s Tymošenkovou začne nejspíš bez ní

Julia Tymošenková

Julia Tymošenková Zdroj: ctk

V ukrajinském Charkově má dnes odstartovat další proces s expremiérkou Julijí Tymošenkovou, jež už si v městském vězení odpykává sedmiletý trest za plynovou smlouvu s Ruskem. Tentokrát se vůdkyně opozice bude zpovídat z činnosti spjaté se společností Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU), kterou v devadesátých letech minulého století řídila. Začátku řízení se zřejmě nezúčastní, požádala o uvolnění ze zdravotních důvodů.

Tymošenková se podle obžaloby dopustila trestných činů opakovaně. Je podezřelá z daňových úniků a přivlastnění státních prostředků. Údajně prý převedla na stát firemní dluh Rusku ve výši 405 milionů dolarů. Ke všem těmto činům mělo dojít v letech 1997 a 1998. Obhajoba tvrdí, že se žaloba neopírá o důkazy, a poukazuje na to, že Tymošenková v té době ve firmě obchodující s plynem nepracovala.

Němečtí lékaři tvrdí, že politička v současnosti není schopna účastnit se líčení. Vládnoucí Strana regionů ale tvrdí, že simuluje. „Po desetikilometrovém joggingu, o kterém paní Tymošenková hovořila ještě před půlrokem, a botách s vysokými podpatky, které nosila ve vazbě, nevěřím tomu, že tato žena je vážně nemocná a nemůže se ani hnout,“ citovala média představitele partaje Vadyma Kolešničenka.

I nový proces provází protesty Západu. „Francie opakovaně varovala Ukrajinu před využíváním právního systému k politickým účelům. Máme obavy, že tento nejnovější soud stejně jako předchozí nezabezpečí práva obhajoby dle mezinárodních norem,“ prohlásil například mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valero.