Soud schválil převoz Krejčíře do nemocnice, jednání o kauci odložil

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř kouří cigaretu před budovou pretorijského soudu Zdroj: ctk/sapa

Soud v jihoafrckém Johannesburgu přihlédl k žádosti advokátů Radovana Krejčíře a umožnil mu převoz do nemocnice. Krejčíř si stěžoval na policejní brutalitu při výslechu. Uvedl, že byl mučen. Jednání o propuštění na kauci soud odložil na příští pondělí.

Soudce Ramarumo Monama nakonec rozhodl pouze o naléhavé žádosti v souvislosti s Krejčířovým údajně špatným zdravotním stavem a nikoli o kauci, jak se původně předpokládalo. Po vyslechnutí názoru lékařů, které si v neděli předvolali Krejčířovi právníci i prokuratura, poslal Krejčíře do nemocnice. Podle odborného dobrozdání prý obviněnému hrozí selhání ledvin.

Začátek soudu s českým podnikatelem Radovanem Krejčířem v jihoafrickém Johannesburgu provázela mimořádná bezpečnostní opatření. Krejčíře dopravila do soudní budovy kolona policejních vozů. Vedení soudu pak nařídilo vyklizení celé budovy. Jednání od začátku provázel organizační chaos a nečekané zvraty.

Vedení soudu nejdříve na poslední chvíli změnilo místo konání dnešního slyšení a z bezpečnostních důvodů vykázalo ze soudní síně novináře s kamerami a fotoaparáty. Před Krejčířovým příjezdem prohledávali síň kvůli hrozbě bombového útoku policisté se psy. Na místě hlídkovaly bezpečnostní jednotky ozbrojené automatickými zbraněmi.

Pak soud nařídil, že čtyřpatrovou budovu s desítkami jednacích sálů musí veřejnost opustit. Uvnitř zůstal jen soudní personál a policie. V soudní síni od rána na Krejčíře čekaly desítky lidí. Situaci na Twitteru popisuje jihoafrická novinářka Karyn Maughan.

Jihoafrická policie zadržela Krejčíře v pátek kvůli podezření z únosu a z pokusu o vraždu. Soud měl dnes rozhodovat o možném propuštění Čecha na kauci. Musel se ale vyjádřit i ke žádosti o ošetření v nemocnici. O víkendu totiž přišli právníci českého podnikatele s tvrzením, že policie ho mučila a že mu prý kvůli tomu hrozí selhání ledvin a infarkt. Podle redaktora České televize však přijel Krejčíř k soudu bez výraznějších viditelných zranění.

Dva pokusy o vraždu

Na místě jsou Krejčířovi právníci, kteří se ale nechtějí příliš vyjadřovat. „Dostal jsem od klienta příkaz nekomentovat vznesená obvinění,“ řekl jeden z nich. Nadále tak není známa identita Krejčířova spoluobviněného.

Krejčíř v posledních měsících čelil údajně dvěma pokusům o vraždu. Naposledy před dvěma týdny vybuchla nálož v jeho podniku Money Point, kde zahynuli dva lidé.

Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. Jihoafrická média ho spojují s podsvětím a s řadou vražd, soudy mu ale zatím žádnou trestnou činnost neprokázaly.

Radovan KrejčířRadovan Krejčíř | CTKKrejčíř nebyl v Jižní Africe zatčen poprvé, čelil i obvinění z loupežného přepadení