Soukromá raketa Antares úspěšně odstartovala do vesmíru

Raketa Antares

Raketa Antares Zdroj: ctk

Po dvojnásobném odkladu se americké soukromé společnosti Orbital Sciences podařilo odstartovat její zkušební raketu. Jedna z dvojice firem, které mají zájem zásobovat Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), se tak přiblížila ke svému cíli.

Dvoustupňová nosná raketa Antares odstartovala do vesmíru v neděli z ostrova Wallops u amerického východního pobřeží ve státě Virginia. O deset minut později vypustila na oběžnou dráhu ve vzdálenosti téměř 260 kilometrů od Země atrapu lodi Cygnus, uvedl server Wall Street Journal.

Šéf NASA: Start byl přímo ukázkový

Ředitel NASA Charles Bolden start rakety označil jako ukázkový. Jak uvedl, testovací start byl rovněž slavnostním zahájením provozu nejnovějšího kosmodromu určeného pro lety k ISS.

Testovací let byl původně naplánován již na středu, musel však být dvakrát přesunut na pozdější termín kvůli technickým problémům i silnému větru. Po úspěšném nedělním startu se do tří měsíců očekává první testovací let k ISS. První náklad by na vesmírnou stanici měl směřovat ještě v letošním roce.

Orbital Science je jednou z dvojice soukromých partnerských firem NASA, jež chtějí v budoucnosti zásobovat ISS, tou druhou je SpaceX. Na nákladech projektu, které činí asi miliardu dolarů, se kromě firem podílí i americká vláda.

Program přináší rizika i výhody

Výzkumný program, jehož náklady by měly činit asi polovinu celkového rozpočtu, má velká rizika. Měl by být začátkem dlouhodobé spolupráce výhodné pro obě strany. Cílem projektu je také převést některé z dosud nejdůležitějších úkolů NASA na soukromý sektor.

Klesající výdaje na obranu USA způsobují, že cesta do vesmíru se pro řadu koncernů stává velkým lákadlem. Proto velké firmy jako Boeing hledají cestu, jak to tohoto rostoucího odvětví proniknout.

„Budeme zažívat větší souboje než v minulosti,“ řekl šéf Orbital Science David Thompson. „S klesajícím počtem megaprojektů se budou velcí hráči na trhu o to víc snažit uchvátit i menší zakázky,“ řekl.

Raketa AntaresRaketa Antares | ctk

Kontrakt na osm letů

Orbital Sciences si již na rok 2016 smluvně zajistila osm zásobovacích letů v hodnotě 1,9 miliardy dolarů. NASA totiž v roce 2011 rozhodla o ukončení letů raketoplánů a již nemá k dispozici žádnou vesmírnou flotilu.

Společnost SpaceX loni v květnu přepsala dějiny, když jako první soukromý subjekt vyslala k ISS svůj vesmírný modul Dragon. Na rozdíl od rakety Cygnus je Dragon schopen dopravovat náklad také zpět z vesmírné stanice k Zemi.