Španělsko bez problémů a výhodněji prodalo další dluhopisy

Španělsko

Španělsko

Španělsko si v aukci státních dluhopisů zajistilo dalších asi 3,6 miliardy eur (zhruba 86,8 miliardy korun). Na trhu tak umístilo státní dluhopisy se splatností pět let, a to s průměrným ročním výnosem 4,49 procenta. To jsou lepší podmínky než v předchozí srovnatelné aukci, kdy úrok činil 4,87 procenta.

Aukce byla první zkouškou postoje investorů od oznámení, že Madrid si zakotví do ústavy klauzuli, která zemi do budoucna znemožní výrazně se zadlužovat. Výsledek aukce přesto není tak dobrý, jak by se na první pohled zdálo. Španělsko sice plánovalo prodej státních dluhopisů v objemu tři až čtyři miliardy eur, čemuž výsledek i odpovídá, zájem investorů už ale nebyl tak vysoký, jak se předpokládalo. Navíc pokud by se jako měřítko výnosu zvolil středeční úrok na sekundárním trhu, Španělé v aukci zaplatili víc. Na výši úroků má ale teď vliv činnost Evropské centrální banky (ECB).

Po zveřejnění výsledků aukce španělských dluhopisů se zvýšil zájem o německé papíry, které vystoupily na denní maximum. Německé dluhopisy jsou považovány za nejbezpečnější z celé eurozóny, investoři je proto používají jako měřítko pro srovnání výkonnosti dluhopisů ostatních zemí.

Španělsku před aukcí dluhopisů pečlivě zametla cestu zmíněná ECB, což udělala i před úterní aukcí italských dluhopisů. ECB totiž nakupuje dluhopisy některých nejzadluženějších zemí, v poslední době hlavně Itálie a Španělska. Snaží se tak normalizovat situaci na trzích a zabránit tomu, aby se krize rozšířila na další významné ekonomiky.

V případě Španělska se díky ECB výnos desetiletých dluhopisů za poslední tři týdny snížil o více než jeden procentní bod. Výnosy ale i tak zůstávají znatelně nad výnosy dluhopisů německých, což Madridu prodražuje náklady na obsluhu dluhu.

Prodej státních dluhopisů je pro každý stát zpravidla rutinní záležitostí. Z výnosů státy financují své běžné potřeby a cenné papíry prodávají více či méně pravidelně. Kvůli krizi kolem státních dluhů v eurozóně se ale prodeji státních dluhopisů nyní věnuje zvýšená pozornost. Zemím, které mají vysoké dluhy, se totiž dluhopisy někdy nedaří prodávat za tak výhodných podmínek jako před krizí.