Španělsko má nejvíce nezaměstnaných od návratu k demokracii

Španělsko, ilustrační foto

Španělsko, ilustrační foto Zdroj: barcelonareporter.com

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku ve druhém čtvrtletí vystoupila na 24,6 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí činila 24,4 procenta. Dostala se tak na rekord v novodobých dějinách Španělska, respektive od konce diktatury generála Franka a návratu země k demokracii v polovině 70. letech minulého století.

Španělský statistický úřad oznámil, že v zemi je teď zhruba 5,7 milionu nezaměstnaných. Firmy totiž pokračují v propouštění, k němuž je vedou obavy z prohloubení hospodářské recese a krize důvěry mezi spotřebiteli. V jejím důsledku klesá poptávka.

„Je to další příklad zoufalé situace, v které se ekonomiky nachází. Vzhledem k tomu, že není pravděpodobné, že by se ekonomika v dohledné době vrátila k růstu, a naopak pravděpodobnější, že se bude propadat hlouběji do recese, bude to ještě horší,“ poznamenal ekonom Ben May ze společnosti Capital Economics.

Vývoj za druhé čtvrtletí je přesto nepatrně příznivější, než se čekalo. Analytici v anketě agentury Reuters totiž v průměru odhadovali, že se míra nezaměstnanosti zvýší až na 24,9 procenta.

Současná míra nezaměstnanosti ve Španělsku je nejvyšší od roku 1976, kdy se údaje v současné podobě začaly sledovat. Španělé tvoří téměř třetinu všech nezaměstnaných v eurozóně, nejhůře jsou jí postiženi lidé do 25 let.

Hospodářská recese, která propukla v prvním čtvrtletí, bude trvat přinejmenším do příštího roku. Vláda minulý týden odhadla, že do roku 2015 nezaměstnanost neklesne pod 22 procent.