Španělsko schválilo vznik "špatné banky"

Španělsko, euro

Španělsko, euro Zdroj: profimedia.cz

Španělská vláda dnes schválila plán bankovní reformy, jehož hlavní součástí je očištění bank od špatných úvěrů a toxických aktiv pomocí takzvané špatné banky. Vytvoření konsolidační instituce je pro Evropskou unii podmínkou pro to, aby španělským bankám poskytla slíbenou pomoc v sumě až 100 miliard eur (2,5 bilionu korun).

Vláda se tento týden dohodla s činiteli Evropské komise na konkrétní podobě „špatné banky“. Ta převezme od bank nesplácené úvěry a zejména toxická realitní aktiva, která po splasknutí realitní bubliny před čtyřmi lety ztratila většinu své hodnoty.

Španělské banky jsou zatíženy problematickými aktivy v hodnotě 184 miliard eur, které jsou hlavní příčinou prohlubující se dluhové krize země. Potřebují urychleně záchranný program, protože nemají přístup k úvěrům z mezibankovního trhu a musí se spoléhat na podporu Evropské centrální banky. Nynější plán již pátým kolem snahy o ozdravení bankovního sektoru v zemi od konce realitní krize, protože ztráty bank se stále zvyšují a banky jich přiznávají stále více.

Ministr hospodářství Luis de Guindos řekl, že problematické úvěry do realitního sektoru budou muset být při převodu do konsolidační banky oceněny takovým způsobem, aby nová instituce byla za dobu svého působení, tedy v horizontu 10 až 15 let, zisková. Ceny aktiv bude určovat španělská centrální banka a banky dostanou za převedená aktiva od vlády hotovost, dluhopisy nebo akcie. Konsolidační banka vznikne na konci listopadu či na počátku prosince.

Vláda rovněž podrobí domácí banky zpřísněné regulaci. Týkat se to bude zejména platů manažerů těch ústavů. které od státu dostanou finanční pomoc, řekl ministr. Nová jsou také pravidla pro rychlé převzetí problémových bank státem a přísnější pravidla pro prodej složitých cenných papírů běžným investorům.

„Špatná banka“ bude financována z evropských záchranných fondů, které budou směřovat přes domácí fond pro záchranu bank (FORB), dále soukromými investory a prodejem dluhopisů na trhu. De Guindos uvedl, že objem finanční podpory, kterou dostane od evropských fondů, bude relativně nízký. Eurozóna v červnu Madridu slíbila pomoc pro bankovní sektor a přesná částka má být stanovena na základě nezávislého auditu španělských bank, který má být hotov příští měsíc.

Bankia má pomoc jistou

Pomoc od nové instituce dostane určitě společnost Bankia a nejméně tři další banky, které převzala vláda. Další banky budou jmenovány nejdříve na konci září po nezávislém auditu.

Bankia dnes oznámila za první pololetí čistou ztrátu 4,5 miliardy eur a fond FORB oznámil, že banka okamžitě dostane dosud nespecifikovanou finanční podporu jako zálohu na budoucí evropskou pomoc. Čtvrtou největší španělskou banku musela v květnu převzít vláda. Bankia potřebuje 19 miliard eur na pokrytí ztrát vzniklých krachem realitního trhu z konce minulého desetiletí.

Španělsko je navíc dalším adeptem na širší finanční pomoc, kterou dostalo od EU a Mezinárodního měnového fondu již Řecko, Irsko a Portugalsko, protože jeho náklady na úvěry se v poslední době pohybují na dlouhodobě neudržitelné úrovni. Premiér Mariano Rajoy dříve naznačil, že o případné žádosti o pomoc ze záchranného fondu eurozóny bude země uvažovat až poté, co Evropská centrální banka zveřejní své plány zásahů na dluhopisových trzích.