Spojené státy uvalily kvůli anexi Krymu další sankce na Rusko

Anexe Krymu po ukrajinském státním převratu. V reakci na ni a ruskou podporu separatistů v Donbasu přistoupil Západ k sankcím vůči federaci, které měly negativní dopad na ekonomiku země a životní úroveň Rusů.

Anexe Krymu po ukrajinském státním převratu. V reakci na ni a ruskou podporu separatistů v Donbasu přistoupil Západ k sankcím vůči federaci, které měly negativní dopad na ekonomiku země a životní úroveň Rusů. Zdroj: čtk

Spojené státy dnes rozšířily seznam osob a firem potrestaných za ruské vojenské akce na Ukrajině a anektování ukrajinského autonomního poloostrova Krym. Nové postihy, které zveřejnila americké ministerstvo financí, se týkají tří osob a devíti společností a institucí.

Na americkém seznamu se mimo jiné ocitlo ministerstvo státní bezpečnosti samozvané Luhanské lidové republiky na východě Ukrajiny a také náměstek ministra státní bezpečnosti Alexandr Basov. Na výčtu jsou také společnosti, které provozují na Krymu lázeňské hotely.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov prohlásil, že nové sankce jsou tak neúčinné, že Moskva teď nebude ztrácet čas jejich vyhodnocováním, ale raději se bude věnovat vážnějším věcem, například rozvoji Krymu. "Žádné vnější tlaky či útoky náš kurz neovlivní," řekl agentuře TASS diplomat.

Spojené státy přijaly první protiruské sankce po anexi Krymu v roce 2014 a od té doby se na průběžně rozšiřovaném seznamu ocitly desítky Rusů či Ukrajinců, mimo jiné představitelé vládních úřadů, oligarchové či manažeři velkých firem. Sankční seznam spravuje ministerstvo financí USA.