Spojené státy zruší sankce vůči Súdánu. Země prý zlepšila přístup k lidským právům

Návštěva Donalda Trumpa ve Varšavě

Návštěva Donalda Trumpa ve Varšavě Zdroj: Reuters

Návštěva Donalda Trumpa ve Varšavě
Návštěva Donalda Trumpa ve Varšavě
Návštěva Donalda Trumpa ve Varšavě
Donald Trump
Donald Trump
6
Fotogalerie

Spojené státy se chystají po dvaceti letech zrušit sankce proti Súdánu v reakci na zlepšení přístupu vlády v Chartúmu k lidským právům a boji proti terorismu. Platnost sankcí zavedených v 90. letech v lednu přerušil bývalý prezident Barack Obama, jeho nástupce Donald Trump je chce podle agentur definitivně zrušit zřejmě již v pátek. Organizace hájící lidská práva chystaný krok kritizují, neboť podle nich posílí pozici súdánského prezidenta Umara Bašíra obviněného z genocidy.

Washington hodlá permanentně zrušit obchodní blokádu, která postihuje především súdánský ropný průmysl. Odstraněn by měl být rovněž zákaz finančních operací zahrnujících súdánské firmy či představitele.

Američané zavedli sankce poté, co v Chartúmu sídlil v letech 1992 až 1996 tehdejší šéf teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin. USA od té doby blokádu pravidelně prodlužovaly především kvůli vnitřním konfliktům v zemi, z jejichž rozdmýcháváni vinily Bašírovu vládu. Zvláštní důraz přitom Washington kladl na situaci v Dárfúru, kde podle OSN při bojích zemřelo přes 200 tisíc lidí.

Podle diplomatů citovaných AP přispěl ke zrušení sankcí tlak dvou amerických spojenců na Blízkém východě, Izraele a Saúdské Arábie, podle nichž může vstřícnost Washingtonu podpořit Súdán v tom, aby se zcela vzdálil ze sféry vlivu Íránu. Ten je společným nepřítelem obou partnerů USA.

Súdán byl na jaře zahrnut na seznamu šesti zemí z prvního Trumpova protiimigračního výnosu, který zakazoval vstup do USA občanům států představujících podle Bílého domu riziko. V další verzi dekretu zveřejněné v září se však již Súdán neobjevil.

Washington nicméně podle AP dále zamýšlí ponechat tuto africkou zemi na seznamu států podporujících terorismus, z čehož plyne pokračující zákaz prodeje zbraní či omezení americké finanční pomoci zemi.