Srbsko si od MMF půjčí 1,2 miliardy eur

Srbsko (ilustrační foto)

Srbsko (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Petar Milosevic via Wikimedia

Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil tříletý úvěrový program pro Srbsko v hodnotě 1,2 miliardy eur (33 miliard korun). Program má této balkánské zemi pomoci obnovit finanční zdraví a uklidnit investory. Srbsko podle MMF hodlá k programu přistupovat jen jako k preventivnímu úvěrovému nástroji.

Země v rámci programu slíbila úspory ve veřejném sektoru, snížení veřejného dluhu, posílení finančního sektoru a provedení hlubších reforem, které se mají týkat i státních podniků, uvedla agentura Reuters.

„Srbská ekonomika se potýká s vážnou fiskální nerovnováhou a s hlubokými strukturálními nedostatky,“ upozornil první náměstek výkonné ředitelky MMF David Lipton. „Program poskytuje příležitost k obnovení udržitelnosti veřejného dluhu, úpravě makroekonomické politiky, posílení odolnosti finančního sektoru, zvýšení konkurenceschopnosti a zlepšení potenciálu pro růst ekonomiky ve střednědobém horizontu,“ dodal.

Měnový fond upozornil, že srbská ekonomika loni zažila již třetí recesi za posledních šest let. K hospodářskému poklesu přispěl pokračující pokles domácí poptávky, který prohloubily záplavy. Negativní dopady ale měla také slabá ekonomická aktivita zahraničních obchodních partnerů.

Srbsko v rámci programu slíbilo snížit počet firem vlastněných státem, z nichž je už řada určena k privatizaci. Minulý týden ale sešlo z plánu prodat ztrátovou státní ocelárnu Smederevo americké společnosti Esmark, což komplikuje snahu vlády udržet výdaje pod kontrolu.