Stali jsme se testovací arénou pro ruské hackery, stěžuje si Kyjev

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Majdan
Zpráva, která se zobrazuje na napadených počítačích žádá o zaplacení 300 dolarů v Bitcoinech
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Ukrajina se stala testovací arénou pro ruské hackery, kteří od proevropského povstání v Kyjevě v roce 2014 napadli už několik klíčových míst ukrajinské infrastruktury. Informace poskytl vicekancléř Dmytrij Šymkiv, odpovědný v ukrajinském vedení za kybernetickou bezpečnost.

Oběťmi útoků, vedených údajně z Ruska, se staly servery ukrajinské ústřední volební komise nebo citlivé aparáty registrující úroveň radiace v areálu černobylské jaderné elektrárny, postižené havárií v roce 1986. Hackeři napadli ukrajinské rozvodné elektrické sítě, zablokovali pokladní systémy supermarketů a ochromili počítačové sítě velkých bank, uvedl Šymkiv. V červnu virus šířený z Ukrajiny napadl servery firem po celém světě. Útok údajně zorganizoval ruský hacker.

Podle Kyjeva jsou útoky součástí hybridní války, kterou Rusko vede proti svému sousedu od svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče před třemi lety. Moskva jakýkoli podíl na kybernetické diverzi popírá.

Hackeři se snaží získat informace z informačních systémů ukrajinského ministerstva zahraničí a obrany. Ministr financí Oleksandr Danyljuk agentuře Reuters řekl, že jeho úřad musel kompletně obměnit zabezpečení svých serverů, když loni v listopadu hackeři zlikvidovali 90 procent ministerské počítačové sítě. Když ministr v parlamentu prezentoval návrh rozpočtu, nemohli se poslanci seznámit s jeho strukturou, protože servery ministerstva financí byly nedostupné.

V roce 2015 vznikla v Kyjevě s britskou pomocí kybernetická policie. Její šéf Serhij Demedjuk novinářům řekl, že jeho organizace v boji proti ruským hackerům spolupracuje s moldavskou prozápadní vládou, s níž si Ukrajina vyměňuje i špionážní informace. Přestože Ukrajina není členem NATO, aliance poskytla kyjevské vládě pomoc při vytváření armádní jednotky chránící před hackery vojenskou infrastrukturu.

Situace ale zdaleka není uspokojivá. Přes čtyři pětiny softwaru se na Ukrajině využívá nelegálně, což zvyšuje zranitelnost vůči útokům hackerů, uvedl Reuters. Podle údajů Mezinárodního ústavu pro rozvoj řízení (IIMD) je v hodnocení úrovně kybernetického zabezpečení Ukrajina na 60 místě z 63 hodnocených států.