Standard & Poor's nahrála kritikům agentur

Ratingová agentura Standard & Poor's část svých klientů mylně informovala o údajném snížení nejvyššího ratingu Francie, za což si vysloužila kritiku Evropské komise v době, kdy se Brusel chystá zveřejnit návrhy rozsáhlých změn pravidel pro ratingové agentury. Návrhy mají být známy příští týden.

Chyba S&P byla údajně technického rázu a agentura následně uvedla, že rating Francie zůstává na nejvyšší známce AAA a výhled je stabilní.

„Je to vážný incident,“ řekl dnes eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier. Shodou okolností v komisi reprezentuje Francii, která se chybou agentury cítí poškozena. Právě on by navíc měl přijít s řadou návrhů poměrně zásadních reforem, které se dotknout fungování ratingových agentur.

„Ukazuje to, že jsme ve velmi volatilní situaci, že trhy jsou extrémně napjaté, a že tudíž hráči na trzích musí být extrémně opatrní a dostát své odpovědnosti,“ uvedl komisař.

Belgický list Le Soir v polovině října přišel s informací, že chce Evropa se do konce roku vytvořit vlastní Evropskou ratingovou agenturou (ERA), která má pokrývat všechny regiony a sektory trhu, tak jako to činí známé agentury Standard & Poor's, Moody's a Fitch.

„Evropa se nesmí nechat zničit od tří amerických soukromých podniků,“ říkala například už na začátku července Evropská komisařka pro spravedlnost Viviane Redingová.

Také podle předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa by americkým agenturám prospěla evropská protiváha. Uvedl to krátce poté, co agentura Moody's na začátku července snížila rating Portugalsku, tedy jeho domovské zemi.

Pochybení agentury S&P přišlo ve chvíli, kdy jsou investoři velmi znepokojeni vývojem v Evropě kvůli dluhové krizi a rizikům jejího rozšíření do dalších států eurozóny. Trhy se šíří i obavy, že dluhové problémy by mohly dostihnout právě i Francii, tedy druhou největší ekonomiku regionu.