Startuje US Open, nejnavštěvovanější turnaj roku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK/AP

Poslední tenisový grandslam sezony začíná v New Yorku dnes. Jak bývá v posledních letech zvykem, organizátoři opět zvýšili turnajové odměny. Letos se hraje o 38,3 milionu dolarů, což je o čtyři miliony více než loni. US Open je ale výjimečný podnik z jiného důvodu. Dlouhodobě se jedná o nejnavštěvovanější tenisový turnaj na světě.

Dva týdny tenisového zápolení již šestkrát v historii přilákaly přes 700 tisíc diváků. Naposledy loni. To na dvorce ve Flushing Meadows dorazilo dohromady 713 026 diváků, což je čtvrtá nejvyšší návštěva v historii turnaje. Rekordní byl ročník 2009. Tehdy přišlo dosud nepřekonaných 721 059 lidí.

Tak vysoké návštěvy umožňuje zejména to, že kurty na US Open jsou přizpůsobeny tak, aby se dalo hrát i ve tmě. Program může mít dvě části – denní a noční a pro pořadatele to tak znamená vyšší počet návštěvníků.

Právě pověst turnaje s nejvyšší návštěvností na světě je dlouhodobě cílem snažení organizátorů US Open. Proto neustále přicházejí s nápady, jak kapacitu hledišť ještě zvýšit. „Baví nás překonávat rekordy,“ přiznává americká tenisová asociace USTA v prohlášení.

Ceny vstupenek jsou hodně rozdílné. Záleží na tom, zda jde o denní či noční zápasy, na jakém místě jakého kurtu sedíte a hlavně v jaké fázi turnaje se hraje. Například dnešní zápasy noční sekce na hlavním kurtu Arthura Ashe jsou k vidění za 50 dolarů, ale také za 400.

Ceny lístků na finále se pak pohybují v úplně jiných relacích. Začínají na 800 dolarech, nejlepší místa pak stojí i několik tisíc dolarů.