Stávka německých letišť způsobila Lufthanse ztráty v milionech

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem

Letiště ve Frankfurtu nad Mohanem Zdroj: CTK/AP

Stávka pozemního personálu na sedmi německých letištích dnes vážně narušila leteckou dopravu v Německu. Aerolinky musely zrušit stovky letů, což se mimo jiné dotklo i spojení mezi Frankfurtem nad Mohanem a Prahou. Letecká společnost Lufthansa odhaduje škody způsobené stávkou na miliony eur.

Do Frankfurtu neodletěly ani některé linky z pražské Ruzyně. První neodstartoval už ranní spoj Lufthansy z Prahy, který měl opustit Ruzyni v 6:45. Zrušené byly i další tři pražské odlety a čtyři přílety.

Stávka začala v 03:30 a nejvážněji postihla frankfurtské letiště. Zrušeno bylo celkem 554 letů, denně jich tento vzdušný přístav obvykle odbaví 1200 až 1400. Stávka nicméně na letišti nezpůsobila chaos, protože letecké společnosti už v předstihu zrušily lety plánované v době protestní akce, takže odletová hala zůstala po celé dopoledne téměř prázdná a lidé do ní začali proudit teprve po 14:00.

Se zpožděním a narušením provozu musejí cestující počítat až do dnešního večera, vedení frankfurtského letiště ale věří, že problémy brzy pominou. „Věříme, že dnes odpoledne už by provoz mohl být relativně hladký. Nadále je ale třeba počítat se zpožděním. Návrat k normálnímu letovému řádu předpokládáme nejpozději v pátek dopoledne,“ řekl mluvčí společnosti Fraport, která letiště provozuje.

Nečinnost personálu výrazně zasáhla také letiště v Mnichově, které zrušilo 140 letů. Práci zastavili zaměstnanci i na dalších pěti německých letištích: v Kolíně nad Rýnem, Düsseldorfu, Hamburku, Hannoveru a ve Stuttgartu. Dopady stávky tam ale nebyly tak velké jako ve Frankfurtu a v Mnichově.

Lufthansa ztratila miliony

Nejhůř stávka postihla největšího německého leteckého dopravce Lufthansu, pro kterého je Frankfurt domovským letištěm. Aerolinky už ve středu oznámily, že ruší na 600 spojů, což je zhruba třetina letů, které Lufthansa denně vypravuje. „Postiženo tím bylo zhruba 67 tisíc našich cestujících,“ řekla mluvčí aerolinek Barbara Schädlerová. Podle ní se celková škoda Lufthansy pohybuje v řádu milionů eur.

Většina zrušených letů byla na vnitrostátních linkách a na spojeních do měst Evropské unie. Odvolány byly mimo jiné čtyři lety Lufthansy z Prahy do Frankfurtu a čtyři lety opačným směrem. Německé dráhy kvůli stávce nasadily dodatečné vlaky, které částečně nahrazovaly zrušené vnitrostátní lety.

Odborový svaz Verdi, který stávku svolal, byl s jejím průběhem spokojen. Tajemník Verdi Uwe Schramm řekl, že se do protestu zapojilo 90 procent zaměstnanců pozemního personálu na frankfurtském letišti, na dalších letištích byla účast nižší.

Bez výsledku

Zastavení práce zaměstnanců letišť bylo součástí širších protestů, které mají posílit pozici odborářů při nadcházejících jednáních o mzdách pracovníků ve veřejném sektoru. Práci tak dnes zastavili také zaměstnanci v místní dopravě v řadě německých měst, mimo jiné v Kolíně nad Rýnem nebo v Saské Kamenici.

Odboráři požadují pro zhruba 2,1 milionu státních zaměstnanců zvýšení mezd o 3,5 procenta. Navíc chtějí pro každého z nich příplatek 100 eur, co je 2740 Kč měsíčně. „Chceme dostat svůj podíl z hospodářského růstu,“ řekl dnes v rozhlasové stanici Deutschlandfunk šéf svazu Verdi Frank Bsirske. Zaměstnavatelé podle něj zatím žádnou nabídku nepředložili.

Uspořádání stávky už před jejím začátkem kritizoval svaz provozovatelů letišť ADV. Podle něj si odboráři takovou akcí vzali za rukojmí cestující aerolinek, přestože se spor o mzdy nijak nedotýká leteckého sektoru

__