Stávka pilotů zruší 3800 letů Lufthansy, rušení se dotkne i Prahy

Letadlo Lufthansa

Letadlo Lufthansa Zdroj: BriYYZ/flickr

Kvůli chystané stávce pilotů, která se má konat od středy do pátku, zrušily německé aerolinky Lufthansa 3800 letů. Pro největšího německého leteckého dopravce to znamená zrušení prakticky veškerého provozu. Rušení se dotkne i letů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem.

Stávka zasáhne lety provozované Lufthansou a její nízkonákladovou dceřinou společností Germanwings. Společnost zrušila i 23 z 31 plánovaných letů nákladní divize Lufthansa Cargo.

Lufthansa mimo jiné ruší všechny své lety mezi Prahou a Frankfurtem naplánované na středu a čtvrtek, což představuje každý den šest párů spojů. Z letů naplánovaných na pátek zatím aerolinky zrušily spoje s odletem z Letiště Václava Havla v 11:55 a ve 14:05 a spoje s příletem do Prahy v 11:10 a 13:20, uvedla Lufthansa na svých internetových stránkách. Aerolinky ale upozorňují, že počet zrušených letů se ještě může měnit.

Součásti Lufthansy, kterých se stávka dotkne, by v průběhu těchto tří dnů normálně obsloužily kolem 4300 letů. Stávka však způsobí, že aerolinie budou moci v těchto dnech uskutečnit jenom 500 letů na kratší a dlouhé vzdálenosti, sdělila Lufthansa.

Společnost dnes nejdříve odvolala na 200 mezikontinentálních letů naplánovaných od úterý do soboty, nevyloučila ale rušení letů na kratší vzdálenosti.

Jedna z největších stávek

Stávka bude jednou z největších, se kterou se tato letecká společnost kdy potýkala. Představitelé odborového sdružení Vereinigung Cockpit minulý týden vyhlásili stávku od středy do soboty. Protestní akcí chtějí dosáhnout lepších pracovních podmínek. Odboráři mimo jiné požadují, aby Lufthansa neposouvala hranici pro předčasný odchod do důchodu z 55 na 60 let. Chtějí také zvýšení platů o deset procent během nadcházejících dvou let. Vedení Lufthansy chce ještě stávku odvrátit a vyzývá odboráře k jednání. „Jsme kdykoli k dispozici a nevzdáváme se naděje,“ řekla serveru Spiegel Online Bettina Volkensová z vedení aerolinek. Podle ní se o víkendu uskutečnilo několik telefonických kontaktů mezi odboráři a zástupci společnosti, o jejichž obsahu ale Volkensová neinformovala.

Velká škoda vznikla již oznámením stávky

Odborový svaz sdružuje kolem 5000 pilotů z 5400, kteří pro Lufthansu pracují. Letecká společnost proto doporučila zákazníkům, aby si bezplatně přeložili let na jiný den. Aerolinky přitom odhadují, že jenom v činnosti osobní přepravy Lufthansy a nízkonákladové Germanwings stávka způsobí škody za desítky milionů eur.

„Velká škoda vznikla jenom oznámením stávky, protože cestující si již změnili své rezervace a zákazníci v cargu se obrátili na jiné aerolinie,“ uvedla podle Reuters Lufthansa v prohlášení.

V krátké době je to už druhá protestní akce, která Lufthansu zasáhne. Minulý týden zastavili na 11 hodin práci zaměstnanci pozemního personálu na sedmi německých letištích a Lufthansa kvůli tomu musela zrušit 600 letů. Stávka způsobila aerolinkám škodu v řádu milionů eur.