Stávka v Air France prý ochromí polovinu letů, dotkne se i Prahy

AF, Air France, letadlo

AF, Air France, letadlo Zdroj: Air France

Avizovaná stávka pilotů Air France ochromí v pondělí francouzskou leteckou společnost zhruba z poloviny, pokud nedojde k posunu v jednáních. Aerolinky v sobotu informovaly, že kvůli stávce, která má být týdenní, počítají v pondělí se zrušením 60 procent letů. Stávka se dotkne i pražského letiště. Podle jeho mluvčí Evy Krejčí je zrušen pondělní večerní let do Paříže a z Paříže.

„Přepokládáme, že budeme moci zajistit 48 procent našich letů,“ sdělila francouzská letecká společnost. Zhruba 60 procent jejích pilotů prý sdělilo, že hodlají vstoupit do stávky.

Piloti Air France nesouhlasí s plánovaným rozšířením nízkonákladových aktivit firmy, konkrétně její nízkonákladové dceřiné firmy Transavia. Skupina Air France-KLM, jejíž je Air France součástí, chce posílit flotilu Transavie, otevřít nové základny v Evropě, a odpovědět tak na konkurenci v podobně nízkonákladových přepravců. Podle odborů to ale povede k rušení pracovních míst a snížení mezd pilotů létajících pod hlavní značkou.

Největší stávka od roku 1998?

Hlavní odborový svaz pilotů (SNPL) vyzval ke stávce od 15. do 22. září. Týdenní stávka pilotů by byla největším takovým narušením činnosti aerolinek od roku 1998.

Air France uvedla, že se pokusí nasadit letadla s větší kapacitou. Zákazníkům s rezervovaným letem na období od 15. do 22. září ale doporučuje, aby cestu přeložili, provedli bezplatnou změnu letenky, nebo si let nechali proplatit, napsala AFP. Pražské letiště doporučuje cestujícím volat na zákaznickou linku Air France na číslo 233-090-933. Podle operátora této linky zatím není jasné, jak stávka ovlivní úterní let. Plán na úterý se bude upřesňovat dnes večer, řekl ČTK.