Štefan Füle: Řešením konfliktu jsou dva státy

Štefan Füle

Štefan Füle Zdroj: E15

Štefan Füle odpovídá za dvoustrannou spolupráci EU se sousedy, tedy i s Blízkým východem. Postoj Společenství k ostřelování v Pásmu Gazy považuje za jednoznačný: Izrael má právo se bránit, boje však musí skončit a trpět nesmí civilisté.

E15: Co je podle vás příčinou aktuálního konfliktu?

Podstata problému je stále stejná – nedořešená palestinská otázka. Současná situace jen znovu dokazuje, jak urgentně potřebujeme posun k řešení založenému na dvou státech. Evropská unie, konkrétně ministři zahraničí, jednoznačně odsoudila raketové útoky na Izrael z Pásma Gazy. Zároveň vyzvala Hamas a ostatní ozbrojené skupiny, aby se střelbou okamžitě a bezpodmínečně skončily. Izrael má nezpochybnitelné právo chránit své občany před těmito útoky. Zároveň EU zdůraznila, že je třeba konat proporčně a zajistit ochranu nevinných civilistů. To by měly plně respektovat obě strany.

E15: Do oblasti míří Hillary Clintonová, angažují se Německo a Egypt. Co EU, chystá se na cestu ministryně zahraničí Catherine Ashtonová, případně vy sám?

Zvýšená diplomatická aktivita odpovídá situaci, a ta je vážná. Ashtonová reprezentuje unii v takzvaném za realizaci společných programů či projektů. Ty je možné rozvíjet pouze v závislosti na bezpečnostní situaci, proto se momentálně tímto směrem nechystám.

E15: Dá se postoj členských států EU k současnému vývoji označit jako jednotný?

Ano, celá unie chce, aby okamžitě skončily veškeré vojenské akce a netrpěli civilisté. Mnohokrát jsme zdůraznili, že situace v Gaze a na jihu Izraele zůstane nestabilní, dokud bude Pásmo Gazy politicky oddělené od Západního břehu. To je důvod, proč trvale podporujeme usmíření na palestinské straně pod vedením prezidenta Mahmúda Abbáse.