Stoltenberg přijel na Ukrajinu, zahájil mezinárodní manévry

Jens Stoltenberg a Petro Porošenko

Jens Stoltenberg a Petro Porošenko Zdroj: ctk

Na první návštěvu Ukrajiny po svém loňském jmenování generálním tajemníkem NATO přijel do Lvova Jens Stoltenberg. Hlavním bodem jeho dvoudenní návštěvy bude v úterý účast na schůzi ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (SNBO), nejvyššího bezpečnostního orgánu země. Kyjev si od jeho pobytu slibuje posílení vztahů s aliancí, v níž vidí oporu proti hrozbě ze strany Ruska.

Ukrajinské vedení, jež se dostalo k moci převratem loni v únoru, svůj zájem o členství v NATO otevřeně deklaruje. Dřívější proruská vláda prezidenta Viktora Janukovyče udržovala s aliancí styky, základem její branné doktríny byla nicméně neutralita. Bruselské velení NATO má zájem na rozšíření vztahů s Kyjevem, plné členství Ukrajiny ale některé země v čele s Německem odmítají.

Prezident Petro Porošernko po Stoltenbergově příletu připustil, že Ukrajina na vstup do aliance není připravena. „Je Ukrajina připravena na členství v NATO? Odpověď zní ne. A je aliance připravena na členství Ukrajiny? Odpověď je stejná. Moje země se ale přesto musí připravovat,“ konstatoval prezident.

Stoltenberg: Po skončení nutných reforem se Ukrajina rozhodne, zda podá přihlášku (k členství v NATO). My ji pak společně posoudíme

Stoltenberg reagoval zdrženlivě. „Po skončení nutných reforem se Ukrajina rozhodne, zda podá přihlášku (k členství v NATO). My ji pak společně posoudíme. Nevidím v tom žádný problém,“ řekl šéf aliance.

Stoltenberg po příletu do Lvova na nedalekém vojenském cvičišti Javoriv zahájil mezinárodní cvičení Ukrajina 2015, zaměřené na nácvik zásahu armády při průmyslových haváriích. „Manévry mají přispět k rychlému zásahu na pomoc ohroženým lidem. Je to svým rozsahem bezprecedentní akce, do níž se zapojí 1100 záchranářů ze 34 zemí,“ prohlásil prezident Petro Porošenko, který Stoltenberga doprovázel.

V úterý se oba představitelé sejdou na schůzi SNBO, která se má věnovat analýze nynější reformy ukrajinských branných a bezpečnostních složek. Smyslem reformy je podle ukrajinského velení maximální shoda s armádními standardy NATO. Stoltenberg rovněž v Kyjevě otevře rozšířené zastoupení aliance na Ukrajině.