Stoltenberg: Ruské útoky v Sýrii podkopávají snahu o mírový proces

Jeanine Hennis-Plasschaertová, Jens Stoltenberg, Federica Mogheriniová,

Jeanine Hennis-Plasschaertová, Jens Stoltenberg, Federica Mogheriniová, Zdroj: ctk

Ruské letecké útoky v Sýrii míří hlavně na opoziční skupiny a podkopávají snahy o mírové řešení konfliktu, prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Upozornil také, že ruská letadla opakovaně narušila vzdušný prostor Turecka, tedy členské země Severoatlantické aliance. Takové situace jsou podle něj pro alianci nepříjemné a zvyšují riziko v oblasti.

„NATO jednoznačně podporuje snahy o dojednání mírového řešení syrského konfliktu,“ zdůraznil generální tajemník aliance. Intenzivní ruské útoky, mířící především na opoziční skupiny v Sýrii, podle něj úsilí o politické řešení podkopávají.

Stoltenberg chce hovořit o posilování spolupráce NATO a EU
Stoltenberg chce také diskutovat s ministry obrany zemí EU o lepší spolupráci Evropské unie a Severoatlantické aliance v otázkách jako jsou hybridní hrozby či stabilizace Blízkého Východu. Ocenil, že o kooperaci obou organizací je v nynějším náročnějším bezpečnostním prostředí v Evropě zvýšený zájem.

Stoltenberg připomněl oznámení Spojených států o podstatném zvýšení výdajů na vojenskou přítomnost ve východní Evropě. Podle generálního tajemníka to znamená, že aliančních cvičení v regionu se bude moci účastnit více vojáků, bude snadnější vytvořit potřebnou infrastrukturu a zajistit v regionu předběžné rozmístění tanků, obrněných vozidel a další těžké techniky.

Větší spolupráce Evropské unie a Severoatlantické aliance by měla být jednou ze změn také před blížícím se aliančním summitem ve Varšavě letos v létě. „Je to důležitý signál a součást přizpůsobování aliance novému, náročnějšímu bezpečnostnímu prostředí,“ podotkl dnes Stoltenberg.

V Ženevě byly ve středu po necelém týdnu přerušeny syrské mírové rozhovory, a to až do 25. února. Moskva před tím nepřímo odmítla žádost syrské opozice o zastavení útoků a šéf delegace syrské vlády, která se těší ruské podpoře, opozici obvinil, že chtěla rozhovory opustit. Opoziční představitelé svou další účast podmiňovali především zlepšením humanitární situace v zemi.

NATO jednoznačně podporuje snahy o dojednání mírového řešení syrského konfliktu

Posilování ruské vojenské přítomnosti v Sýrii podle Stoltenberga také mění strategickou rovnováhu v regionu. „Proto vyzývám ke klidu, deeskalaci a politickému řešení,“ poznamenal.

Útoky ruských letadel také přispívají k rostoucímu riziku proto, že opakovaně narušují vzdušný prostor Turecka, tedy člena aliance. Ankara z toho Rusko obvinila naposledy minulý týden. Moskva teď naopak tvrdí, že Turci se chystají v Sýrii k vojenské operaci. Vztahy obou zemí se výrazně zhoršily především poté, co Turci loni v listopadu jedno z ruských letadel nad hranicí se Sýrií sestřelili. Stroj podle nich i podle NATO narušil turecký vzdušný prostor, Rusové to odmítli.