Stoltenberg: Summit NATO i přes neshody ukáže jednotu spojenců

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg Zdroj: Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v Praze.
Jens Stoltenberg
3
Fotogalerie

Středeční a čtvrteční summit Severoatlantické aliance v Bruselu ukáže, že i přes neshody mezi členskými státy zůstává aliance jednotná a silná. Novinářům to při příchodu do nové alianční centrály, kde odpoledne vrcholná schůzka šéfů států a vlád 29 členských zemí začne, řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

"Všechny summity NATO jsou důležité, ale ten dnešní má speciální význam. Čelíme dosud nevídaným bezpečnostním výzvám a hrozbám a zároveň vidíme rozdíly, neshody mezi spojenci," připustil Stoltenberg. Silné NATO jako základní kámen transatlantické jednoty je podle něj důležité pro Evropu, ale také pro Spojené státy.

S novináři generální tajemník hovořil krátce poté, co jej americký prezident Doland Trump při ranním dvoustranném setkání překvapil tvrdou kritikou Německa. Šéf Bílého domu zopakoval své známé výhrady vůči příliš nízkým výdajům Berlína a dalších evropských spojenců na obranu. Přidal ale také ostrá slova o německých a evropských energetických obchodech s Ruskem. Evropa podle něj přispívá k bohatnutí Ruska a zároveň od USA žádá před stejným Ruskem ochranu.

Summit dnes ale přesto podle Stoltenberga ukáže, že spojenci dohromady zvládnou víc. "Navzdory neshodám rozhodneme o tom, jak posílit naši kolektivní obranu, zvýšit připravenost našich sil, posílíme snahy bojovat s terorismem," řekl Stoltenberg.

Summit má dnes rozhodnout o nové výcvikové misi v Iráku, o posílení podpory afghánských bezpečnostních sil a modernizaci velitelské struktury a má například schválit začátek přístupových rozhovorů s Makedonií.

Klíčovým tématem schůzky budou obranné výdaje. Stoltenberg dnes připomněl, že po letech škrtů nyní spojenci obrátili trend a začínají plnit své závazky dostat se k roku 2024 na dvě procenta hrubého domácího produktu pokud jde o tyto výdaje.