Strach z KLDR: Japonci v centru Tokia rozmístili střely Patriot

Střely Patriot v centru Tokia

Střely Patriot v centru Tokia Zdroj: ctk

Japonská armáda rozmístila v samotném centru metropole Tokia obranné střely Patriot, které mají chránit město před případným útokem raket z komunistické Severní Koreje. Podle agentury AFP to oznámilo dnes japonské ministerstvo obrany.

Dvě odpalovací rampy s Patrioty byly rozmístěny v srdci hlavního města nad ránem a další rakety budou stát také na dvou dalších strategických místech v oblasti Tokia. Patrioty budou připraveny rovněž na jihojaponském ostrově Okinawa, kde je velká americká vojenská základna.

V pohotovosti jsou rovněž v Japonském moři, které dělí Severní Koreu od japonských ostrovů, válečné lodě vybavené protiraketovým obranným systémem Aegis. Ty dostaly rozkaz sestřelit jakoukoli raketu odpálenou v KLDR, která by mířila na Japonsko.

V oblasti vládne v posledních týdnech napětí kvůli zvýšené činnosti severokorejských ozbrojených sil podpořené hlasitou vládní propagandou. Počátkem minulého týdne KLDR přichystala na pohyblivých odpalovacích rampách dvě rakety středního doletu. V rámci prověrky jejich spolehlivosti by je podle odhadů měla kolem 10. dubna.

Průmyslová zóna KesongPrůmyslová zóna Kesong | ctk

Severokorejci v zóně Kesong nenastoupili do práce

Severokorejští pracovníci dnes podle agentur nenastoupili do práce v průmyslovém komplexu Kesong, který KLDR provozuje společně s Jižní Koreou. Stalo se tak den poté, co Pchjongjang oznámil, že pozastavuje činnost továren v Kesongu a odvolává všechny své zaměstnance. Průmyslová zóna Kesong byla posledním symbolem spolupráce obou Korejí.

„Až dosud žádný severokorejský zaměstnanec nedorazil do práce,“ konstatoval mluvčí jihokorejského ministerstva pro pro sjednocení. Situaci okomentovala na zasedání vlády i prezidentka Pak Kun-hje, která varovala Pchjongjang, že v případu uzavření komplexu nebude ani jedna země na světě investovat v KLDR.

„Investice jsou založeny na odhadu příštích výsledků a na důvěře. Pokud vidíte, že sever porušuje mezinárodní pravidla a formy a před zraky celého světa zastavuje práci v Kesongu, pak ani jedna země světa nebude investovat v KLDR,“ prohlásila. Uložila také ministerstvu pro sjednocení, aby se postaralo o bezpečnost Jihokorejců a ochranu jejich majetku.

Kesong leží na území KLDR, jen několik kilometrů od hranice mezi oběma Korejemi. Kombinuje levnou severokorejskou pracovní sílu a jihokorejské technologie a know-how. Továrny v Kesongu vydělávají zbídačené severokorejské ekonomice ročně dvě miliardy dolarů. Zaměstnáno je zde přes 53 tisíc severokorejských dělníků a kolem 800 Jihokorejců, zastupujících 123 podniků. Z nich zatím kvůli nedostatku surovin muselo přerušit výrobu jen 13 továren, ale absence severokorejských dělníků může ochromit celou zónu.