Strach z nebezpečné bakterie srazil dolů čtvrtletní výsledky Danone

Actimel, jeden z nejznámějších výrobků Danone

Actimel, jeden z nejznámějších výrobků Danone Zdroj: CC BY 2.0: Health Gauge

Obavy z možné nákazy nebezpečnou bakterií ovlivnily čtvrtletní výsledky francouzského potravinářského gigantu Danone. Společnost oznámila, že stažení výrobků dětské výživy v Asii mělo nečekaně velký dopad na tržby v divizi produktů pro děti. Na dotčených trzích se podle ní prodej k normálu nevrátí do začátku příštího roku a firma zhoršila cíle pro celý letošní rok.

Danone se v Asii soustřeďuje na prodej výrobků dětské výživy a vod. Tyto snahy ale v létě zbrzdil novozélandský dodavatel Danone, společnost Fonterra oznámením, že její produkty obsahovaly bakterii, jež by mohla způsobit botulismus. Zpráva o podezření na kontaminaci přiměla Čínu a Rusko pozastavit dovoz sušeného mléka a jiných mléčných výrobků. Další testy později ukázaly, že šlo zřejmě o falešný poplach.

Danone dnes oznámila, že tržby za období od července do září se meziročně nezměnily a zůstaly na stejné úrovni 5,3 miliardy eur. Stažení výrobků na osmi asijských trzích ale způsobilo, že prodej dětské výživy ve třetím čtvrtletí klesl o 8,6 procenta. Celkové roční tržby se kvůli aféře pravděpodobně sníží o 350 milionů eur.

Společnost také snížila letošní cíl tržeb, ziskovosti a volných peněžních toků. Akcie Danone dnes dopoledne na burze v Paříži zamířily dolů a klesaly přibližně o pět procent.

Danone je největším výrobcem jogurtů na světě. Firma nabízí například jogurty Activia a jogurtové nápoje Actimel. Mezi její hlavní konkurenty patří švýcarská společnost Nestlé, která je největší potravinářskou skupinou na světě. Na český trh Danone vstoupila v roce 1990.