Strauss-Kahn je na svobodě, ale bez pasu

Dominique Strauss-Kahn

Dominique Strauss-Kahn Zdroj: ctk

Bývalý šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) Dominique Strass-Kahn byl dnes newyorským soudem propuštěn z domácího vězení a byla mu vrácena kauce. Podle zdrojů agentury Reuters se jeho případ hroutí, objevily s pochybnosti o věrohodnosti hotelové pokojské, kterou měl francouzský finančník napadnout.

Soud si ale ponechal cestovní pas francouzského finančníka a ten tak do vyšetření případu nemůže opustit Spojené státy. Strauss-Kahn slíbil, že bude soudu k dispozici, nejbližší slyšení je naplánováno na 18. července. Jeho právník uvedl, že bude žádat stažení všech obvinění proti svému klientovi.

Pokud by se tak stalo, Strauss-Kahn by se mohl vrátit do boje o francouzské prezidentské křeslo. Předpokládaná oběť, jejíž důvěryhodnost byla v uplynulých dnech narušena, je totiž jediným svědkem žalující strany. „Skoro všechno, co bylo o této ženě dříve oznámeno, bylo nepravdivé, ale nikdo to nezkontroloval a nechtěl uvěřit čemukoli jinému,“ uvedl zdroj Reuters.

Jak píše deník The New York Times, údajná oběť opakovaně lhala vyšetřovatelům. Objevil se také záznam telefonátu, během nějž hovoří o tom, jak vydělat na obvinění ze znásilnění. Muž, se kterým hovořila, složil během posledních dvou let na její bankovní účet celkovou částku okolo sto tisíc dolarů.

Pokud by se Strauss-Kahn nyní dovedl očistit, podle jeho kolegy ze Socialistické strany Jeana-Marie Le Guena by se mohl vrátit do politiky. „Myslím si, že bude klíčovým politickým hráčem následujících měsíců,“ dodal.

S tím souhlasí i pravděpodobný prezidentský kandidát vládních Centristů Jean-Louis Borloo. „Pokud věci půjdou tak, jak si nyní dovedeme představit a obvinění budou stažena… co by mu potom bránilo, aby se vrátil, pokud bude mít chuť a energii,“ řekl francouzské televizní stanici i>Tele.

Pokud by chtěl Strauss-Kahn v prezidentských volbách kandidovat, musel by se do 13. července přihlásit do socialistických prezidentských primárek, které se konají v říjnu. Samotné volby proběhnou příští rok v dubnu.

Bývalý šéf MMF byl zadržen 14. května na letišti v New Yorku krátce před svým odletem do Paříže. Poté byl týden ve vazbě, soud posléze povolil jeho propuštění do domácího vězení. Během prvního stání Strauss-Kahn prohlásil, že je nevinen. Za pokus o znásilnění mu hrozí až 25 let vězení.

Finančník krátce po svém zadržení rezignoval na svůj post ve vedení MMF. V úterý byla na jeho místo zvolena francouzská ministryně financí Christine Lagardeová.