Strauss-Kahn má další problém, tentokrát ho žaluje francouzská novinářka

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn.

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn. Zdroj: wikimedia.org

Francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová podá v úterý žalobu na bývalého výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna pro pokus o znásilnění z roku 2002. Oznámil to dnes její advokát David Koubbi.

Úmysl žalobu podat ohlásila Banonová hned po vypuknutí sexuální aféry Strausse-Kahna v USA v polovině května. Řekla, že na ni v roce 2002 Strauss-Kahn, tehdy významný činitel Socialistické strany, sexuálně zaútočil během rozhovoru v neupřesněném pařížském bytě.

Banonová se s ním podle svých slov musela poprat, aby se ubránila. Od okamžitého podání žaloby ji prý tehdy odradila její matka, která byla za socialisty poslankyní. Teď prý toho lituje.

Zpráva o nadcházejícím podání žaloby v Paříži přišla krátce poté, co se začala hroutit žaloba proti Straussu-Kahnovi ve Spojených státech. Je tam obviněn z pokusu o znásilnění pokojské newyorského hotelu, kde byl ubytován. Koncem minulého týdne se však prokázalo, že žena v některých bodech pod přísahou lhala. Obvinění ale nebylo staženo, Strauss-Kahn byl pouze propuštěn z domácího vězení.

Kvůli aféře musil odstoupit z pozice šéfa Mezinárodního měnového fondu a možná přišel o šanci kandidovat v jarních francouzských prezidentských volbách, v nichž se mu přičítaly velké šance na vítězství.

Podle prozatímního šéfa francouzských socialistů Harlema Desira by ale Strauss-Kahn mohl do boje o socialistickou prezidentskou nominaci vstoupit i později, než stanovuje oficiální limit 13. července. Jedinou podmínkou podle něj je, aby se Strauss-Kahn zcela očistil od vznesených obvinění.

Mým nejhlubším přáním je, aby ze sebe Dominique Strauss-Kahn rychle smyl skvrny tohoto hororu, získal zpět svou svobodu a vrátil se mezi nás,“ řekl pro televizní stanici LCI. Včerejší průzkum deníku Le Parisien ukázal, že návrat exředitele měnového fondu do francouzské politiky si přeje 49 procent dotázaných, 45 procent je ale proti.