Stropnický dál propouští. Na obraně končí šéf kabinetu ministra Šulc

Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: CTK

Vedle bývalého novináře Františka Šulce odcházejí další dva vysocí úředníci. Pravou rukou ministra bude dosavadní zástupce velvyslance v Záhřebu Zrzavecký. Vedení úřadu kompletně obměnil i další ministr za hnutí ANO - Richard Brabec. Ten bývalému vedení ministerstva životního prostředí zrušil i výplatu odměn.

Personální změny v rezortu obrany pokračují. Od března končí ve funkci ředitel kabinetu ministra František Šulc. Bývalého novináře a válečného reportéra si na úřad v roce 2010 přivedl Alexandr Vondra (ODS) jako svého poradce. Šulc se podílel na Bílé knize o obraně. Podle informací serveru E15.cz končí po vzájemné dohodě se současným ministrem Martinem Stropnickým (ANO).

Kabinet, který připravuje mediální a další veřejná vystoupení šéfa rezortu, má nově vést dosavadní zástupce českého velvyslance v Chorvatsku Josef Zrzavecký. Toho už na začátku měsíce Stropnický představil jako člena svého týmu. Ovšem ne jako šéfa kabinetu. Zrzavecký měl mít na starosti oblast strategického obranného plánování.

Stropnický tehdy řekl, že zatím žádný personální průvan neplánuje. „Opakovaně jsem vyslovil názor, že každý, kdo bude pracovat a projevovat elementární loajalitu, tak budu jen rád, že se nebudu muset zdržovat nějakými personálními odsuny,“ konstatoval. Pokud nějaké změny nastanou, budu se snažit, aby jich bylo co nejméně, dodal.

Další rošády se odehrají v rámci koaliční dohody mezi hnutím ANO a KDU-ČSL. Z čela jedné z klíčových sekcí pro obrannou politiku a strategii rovněž od března odchází Jan Havránek. Toho vystřídá jeho dosavadní zástupce Jan Jireš. A za odbor pro válečné veterány bude místo jeho dosavadní šéfky Ivety Hlásecké zodpovídat vojenský historik Eduard Stehlík. Jak Jireše, tak Stehlíka nominovali lidovci.

Stropnický dosud odvolal tři náměstky Lenku Ptáčkovou Melicharovou, Libora Karáska a Libora Tejnila. Kvůli tendru na prodej kasáren v pražském Karlíně skončili ředitelé majetkové sekce a Agentury pro hospodaření s nepotřebným majetkem Milan Karásek a Josef Lachman.

V personální vichřici pokračuje i ministr Brabec

Dalším ministrem za hnutí ANO, který neváhá řezat hluboko do struktury svěřeného úřadu, je šéf rezortu životního prostředí Richard Brabec. Už na začátku měsíce obměnil celé vedení, tedy všechny náměstky. Tím prvním pro sekci úřadu ministerstva jmenoval dosavadního tajemníka Městského úřadu Lovosice Jana Landu, který si podobně jako Brabec prošel manažerskými pozicemi v průmyslu.

Brabec neváhal odvolat některé ředitele odborů a dokonce vyhodit i řadové pracovníky. Z vyjádření tiskového mluvčího rezortu Matyáše Vitíka je zřejmé, že změny budou pokračovat. „V tuto chvíli se vedou jednání s propuštěnými zaměstnanci o jejich znovuuplatnění. Připravuje se změna v označování funkcí u vrcholového vedení a také reorganizace jednotlivých sekcí ministerstva,“ sdělil E15.cz koncem minulého týdne Vitík.

Mluvčí dodal, že Brabec bývalému vedení zrušil proplacení mimořádných odměn. „Rovněž se připravuje změna v dosavadním systému odměňování zaměstnanců a přidělování benefitů. V řadě případů se přechází od smluvních platů zpět k tarifním platům a odměňování podle dosavadní praxe,“ dodal Vitík.