Studie: Výkony fotbalistů ohrožuje špatná ústní hygiena

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Mnozí špičkoví hráči na britských ostrovech mají chrup v žalostném stavu. Svůj podíl, který však zatím nebyl prokázán, by na tom mohly mít energetické nápoje.

Lékaři vyšetřili 187 profesionálních britských fotbalistů z osmi klubů Anglie a Walesu, z nichž pět hrálo Premier League. Při průměrném věku 24 let, nicméně věkovém rozsahu 18 až 39 let, to byl ideální reprezentativní vzorek. Příliš se však nepředvedl: více než třetina hráčů měla aktivní zubní kazy a u více než poloviny byl znatelný úbytek zubní skloviny. Osm z deseti hráčů trpělo zánětem dásní, přičemž u jednoho z dvaceti šlo o natolik závažnou formu zánětu, že ji už nejspíš nepůjde vyléčit.

Dvě třetiny hráčů přitom tvrdily, že v uplynulém roce absolvovaly preventivní prohlídku. Téměř 45 procent fotbalistů uvedlo, že je špatné zuby a dásně již „nějak otravovaly“ a sedm procent jich dokonce přiznalo, že problémy se zuby ovlivnily jejich výkony na trávníku. Pětina účastníků také připustila, že nedostatečná zubní hygiena a z ní plynoucí potíže již ovlivnily kvalitu jejich života. Zda by za zkažený chrup mohlo pravidelné pití energetických sportovních nápojů, ale vědci nepotvrdili. Tato souvislost prý stále zůstává nejasnou, byť dvě třetiny zúčastněných hráčů potvrdily, že alespoň třikrát týdně tyto drinky pijí.

Výsledky výzkumu lékařů z Eastman Dental Institute při Univesrsity College London navázaly na podobné studie z fotbalových lig v Brazílii, Španělsku či ve Spojených státech. Dokládají, že špatná péče o chrup u fotbalistů není lokální fenomén, ale systémový problém, který lze patrně vyřešit jen povinnými zubními prohlídkami.