Summit EU: čeká se podpis fiskální smlouvy

David Cameron a Petr Nečas budou v Bruselu brojit proti nové smlouvě

David Cameron a Petr Nečas budou v Bruselu brojit proti nové smlouvě Zdroj: profimedia.cz

Summit Evropské unie, který začíná dnes v Bruselu, představí konečnou podobu smlouvy o rozpočtové odpovědnosti – stvrdit by ji měly podpisy pětadvaceti aktérů. Nepřinese rozhodnutí o navýšení prostředků trvalého stabilizačního mechanismu ESM, hlásila včera německá zpravodajská stanice N-24. Kancléřka Angela Merkelová přicestuje se snahou ukázat zbytku kontinentu, kdo je reformním a sanačním premiantem.

Řekové, na něž se upírá pozornost společenství a světa už dva roky, se dostaví s dalším balíkem škrtů, jimž dal zelenou parlament.

Jednotu budou demonstrovat Velká Británie a Česká republika, které daly od fiskálního paktu ruce pryč. Premiér Petr Nečas přijede s kolegou Davidem Cameronem z Londýna vlakem.

Taková jsou očekávání spojená s dalším rokováním šéfů států a vlád, které potrvá do pátku. Jde o zasedání řádné na rozdíl od mnoha narychlo svolaných setkání. Termín zkraje března je přesto změnou proti zvyklostem, předsunutí data dávají pozorovatelé do souvislosti s blížícími se volbami v Řecku a prezidentským kláním ve Francii.

Německo, hlavní iniciátor utužené rozpočtové disciplíny a posunu k fiskální unii, splní už v tomto roce závazek, pokud jde o přípustnou podobu strukturálního schodku veřejných financí. Jde o hodnotu ve výši půl procenta hrubého domácího produktu, v praxi toto číslo představuje stupeň nově vzatých půjček. S tímto úspěchem počítá sedmibodový akční plán spolkové vlády (obsahuje například scénář snižování daní či poklesů mzdových odvodů na penze), který získala redakce deníku Financial Times Deutschland a jenž přiveze Merkelová do Bruselu.

„Razantním osekáním deficitu podtrhne Berlín svou pozici vzorného žáka ve třídě,“ zdůraznil jeden ze zdrojů listu. „Solidní čísla poslouží také k tomu, aby si černožlutá koalice vylepšila domácí pověst,“ podotkl stejný pramen. V Německu vládne od podzimu 2009 blok křesťanských demokratů a socialistů s liberály FDP, posledním velkým rozkolem byla prezidentská nominace Joachima Gaucka, kterou prosadily FDP a SPD navzdory odporu CDU a CSU. Dokdy se mají dostat ostatní členské země rovněž na laťku 0,5 HDP, oznámí Evropská komise.

Zdravější o tři miliardy

Řecký parlament schválil balík úsporných opatření ve výši 3,2 miliardy eur. Jde o zářezy do vzdělávání, zbrojení a zdravotní péče. Šéf euroskopiny Jean-Claude Juncker se vyslovil pro zřízení postu eurokomisaře, který by si vzal Helénskou republiku na starost. „Nestačí, abychom se tamními poměry zabývali jednou měsíčně na úrovni ministrů financí,“ řekl Juncker pro deník Die Welt. S dovětkem, že nápad nemá nic společného s německým návrhem na komisaře pro úspory, který se setkal s kritikou z Atén i jiných metropolí.